ГоловнаЕкономікаДержава

Інфляція у квітні перевищила 60%

Індекс споживчих цін перевищив річний прогноз.

Інфляція у квітні перевищила 60%
Фото: Макс Левин

Рівень інфляції у квітні сягнув 60,9% порівняно з квітнем 2014 року. Від початку року рівень інфляції сягнув уже 37,1%, свідчать свіжі дані Держстату. Це вже більше, ніж прогноз Нацбанку на весь рік - 30%.

Такий високий показник інфляції у квітні спровоковано переважно стрибком цін на природний газ, вартість якого порівняно з квітнем 2014 року зросла на 800%.

Усі інші складові індексу споживчих цін у березні та квітні були приблизно на одному рівні. Загалом порівняно з березнем у квітні індекс цін зріс на 14%. Окрім газу, дуже подорожчали електроенергія та макарони. Інші товари, які включено в інфляційний кошик, подорожчали менш ніж на 10%. Яйця, цукор, бензин та автомобілі навіть подешевшали.

Нагадаємо, інфляційний вибух у березні на 45,8% в Нацбанку пояснили передусім впливом курсового фактора і новим збором на імпорт. НБУ також вважає, що якщо монетарна та фіскальна політика держави будуть досить жорсткими, то до кінця року споживча інфляція має шанси знизитися до рівня 30% і надалі повернутися до однозначних показників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram