ГоловнаЕкономікаФінанси
Спецтема

Чи дорого жити в Німеччині

Від редакції: LB.ua продовжує писати про рівень життя у різних країнах світу. Раніше вже були статті про Латвію, Польщу та Ірландію

Українсько-німецьке подружжя Анна і Ральф мешкають у Гамбурзі. Це – друге місто в Німеччині за чисельністю населення. Тут проживають майже два мільйони людей. Анна – інформаційний менеджер при Університеті, Ральф – соціальний педагог, займається «важкими» хлопчиками. Анна і Ральф виховують дев’ятирічного сина. Вони - середня німецька сім’я. Мають власний будинок. Окрім поточних витрат, родина виплачує кредит, відраховує чимало податків, тричі на рік подорожує, має змогу заощаджувати. 

На одній з центральних вулиць Гамбургу в канун Різдва
Фото: www.bildarchiv-hamburg.de
На одній з центральних вулиць Гамбургу в канун Різдва

Медицина

Німецькі лікарі не сидять у кабінетах, чекаючи хворих, як в українських поліклініках. Зрештою, й такого явища, як поліклініка з усім переліком лікарів та безліччю хворих у чергах у Німеччині немає. Лікарі різних напрямків приймають в особистих відокремлених приміщеннях. Там можуть працювати кілька медиків, але всі за однією вузькою спеціальністю. По-нашому – сімейні, а по-німецьки – домашні лікарі обслуговують пацієнтів здебільшого від їхнього повноліття. Дітьми опікуються педіатри.

Німецька медицина рекомендує щеплення. І дорослі самі вирішують, чи робити їх дитині. Обов’язково-примусової імунізації в Німеччині не практикують. Кожен німець має медичне страхування. Медичне страхування покриває всі витрати на лікування. Пологи, медичний догляд до і після народження дитини за матір’ю та немовлям – також безкоштовні. Діти, щойно з’явившись на світ, автоматично отримують медичне страхування за рахунок одного з батьків.Водночас, медичні чи косметичні забаганки – скажімо, для краси, корекції тіла, зміни зовнішності, для релаксації чи професійну чистку зубів – потрібно оплачувати окремо.

Навчання

Початкова школа, середня освіта, навчання у державних вищих навчальних закладах цілком безкоштовне. Держава повністю забезпечує учнів усім, що потрібно їм для навчання з першого дня і до закінчення останнього класу.

«У школу ми нічого не купуємо. Я придбала олівці, пластилін, клей, деякі канцелярські товари лише для того, щоб дитина могла займатися ними вдома. У мене Антон любить творити руками, тому це я купую тільки додому. Для школи купувати немає необхідності, – каже Анна. – Коли чую, що в Україні батьки оплачують усі витрати в школах, мені дивно. Адже у вас вважається, що освіта нібито безкоштовна. Тут нічого такого немає. Ми платимо податки, тому школу додатково не оплачуємо. Коли захотіли подякувати вчительці, зібралися по два євро і купили їй книжку». 

Фото: kids.t-online.de

Молодша школа працює окремо. Після закінчення вчителі дають кожному учневі рекомендації щодо його здібностей. З п’ятого класу починається середня освіта, учні з батьками обирають загальну школу чи спеціалізовану гімназію за певним напрямком. Але й зі звичайної школи діти можуть будь-коли перейти до гімназії. І навпаки. Навчання не перевантажує учнів. Після занять дитина молодшої школи може виконати всі завдання приблизно впродовж години. Кожен другий рік школа організовує подорожі, діти з класом їдуть орієнтовно на тиждень. Оплачують такі поїздки батьки, а соціально вразливим сім’ям – держава. У Німеччині прийнято, щоб дитина, поки вчиться у старших класах, поїхала на рік за кордон. Ці витрати батьки оплачують здебільшого окремо.

Коли школа з певних причин закривається, тоді заклад пропонує інші варіанти залишити тут дітей під наглядом. Канікули не є проблемою батьків, зайнятість дитини й у поза навчальний – турбота школи.Заробітки Найменша сума, яку в Німеччині можна заробити за місяць, – 400 євро. До речі, з цієї суми податки не стягують. Такі гроші платять за епізодичну роботу, людині з частковою зайнятістю. Стільки можуть платити студентам чи домогосподаркам, які працюють кілька годин на тиждень, які ходять на роботу не стільки, щоб заробити, скільки ніби для різноманіття.Вчитель у провінції заробляє так само, як і його колега у великому місті. У мегаполісі життя дорожче, але шансів знайти роботу – більше. Розмір зарплати залежить від багатьох чинників: галузі, досвіду і стажу роботи, її обсягу, обов’язків, сімейного стану, кількості дітей, і, навіть – чи є в сім’ї працюючі. 

Наприклад, середня місячна зарплата молодого неодруженого спеціаліста, який щойно закінчив навчання і не має дітей, може становити від 1800 до 2500 євро. Стільки він отримає на руки після відрахування всіх податків – «чистими».

Нині у Німеччині різні фахівці з 10-річним досвідом роботи в середньому одержують:

  • Перукар 1449 €
  • Кухар 1570 €
  • Пекар 1493 €
  • Продавець 1740 €
  • Косметолог 1789 €
  • Електрик 2004 €
  • Поштар 1928 €
  • Медсестра 2109 €
  • Вихователь 2200 €
  • Дизайнер/графік/фотограф 2438 €
  • Соціальний робітник 2600 €
  • Програміст 2979 €
  • Інженер-будівельник 2994 €
  • Психолог 3143 €
  • Лікар 3599 €
  • Юрист 3869 €

Податки

У Німеччині податки великі, їх сплачують усі. Зокрема, на медичне страхування, на безробіття, на немічну старість, окремо на пенсію, «депозитний» податок, податок на солідарність – тобто на потреби Східної Німеччини, і є навіть окремий податок на заробітну плату. А ще: за землю – раз у квартал, за автомобіль – екологічний податок (наприклад, за авто з дизельним двигуном, більшої потужності та вищого класу – сплачують більше) та інші.

Німці дуже серйозно ставляться до екології. Їздять здебільшого на максимально безпечних для довкілля автомобілях – маленьких, меневрених, непоказних. - Тут з екологією ніхто не жартує. Якщо є можливість пройти пішки, авто не беруть. Де можна проїхати велосипедом, так і роблять. Хоча і вчителі, лікарі, добре заробляють і можуть дозволити собі дорогий автомобіль. Але ніхто не демонструє свою заможність дорогим автомобілем, розповідає Анна. Найчастіше на вулицях Гамбурга можна побачити маленькі економні авто. Автомобіль тут не предмет розкоші, а необхідність, він – засіб пересування. Хто має гроші, не вихваляється цим. Хоча на дорогах є і великі та дорогі автомобілі. Але їх значно менше, ніж маленьких практичних автомобілів.

Фото: bild.de

Загалом, майже половину зароблених коштів ідуть на податки. Причому, кожен працівник отримує звіт про те, куди і скільки із зароблених коштів пішло на податки. Суми податків залежать від багатьох обставин. Наприклад, неодружений чоловік чи той, хто не має дітей, сплачує більше, ніж сім’янин. 

Комуналка

«Шість років тому ми спорудили будинок. Тоді скористалися однією з державних програм з енергозбереження. Якщо людина погоджується використати у своєму помешканні теплоізоляційні технології, держава дає на це порівняно дешеві кредити. Крім того, ми отримали допомогу для того, щоб встановлення в будинку сонячних батарей, – розповідає Анна. – Так виходить, що взимку ми використовуємо для опалення і гарячої води газ, а інших півроку ми живемо за рахунок сонячних батарей». 

Подружжя звело невеличкий – на 120 квадратних метрів – будинок. Він добре ізольований. За нього родина сплачує кредит. Люди взяли його на десять років під чотири з половиною відсотки. Сьогодні за певними акціями у Німеччині можна взяти позику і під два відсотки. Та сім’я Анни і Ральфа, за словами дружини, тепер умови кредиту змінити не може, таким був їхній договір. Але з іншого боку, якби за ці роки відсотки виросли, подружжя б все одно сплачувало б 4,5%. Про дострокове погашення позики навіть не замислювалися – це не лише не дозволяють умови, у цьому немає потреби. Для німецької родини кредит не є тягарем. З банківськими зобов’язаннями розраховуються майже непомітно. За воду сім’я сплачує щомісяця сталу суму – 42 євро. За електроенергію – 65, за газ – також по 65 євро на місяць.

Якщо за підсумками року сім’я зекономить на воді, електроенергії чи газі, компанія-постачальник повертає різницю. 

Покупки 

«Закуповуємо продукти раз на тиждень. Витрачаємо щоразу орієнтовно 120 євро. Все необхідне купуємо гуртом, упаковками, літрами. Все – від домашньої хімії до молока. У тижневому раціоні обов’язково має бути високоякісна риба. М’ясо – лише екологічно чисте. Також фрукти, овочі, зелень, молочне, солодощі, – перераховує Анна. – Впродовж тижня щось докуповуємо. Відповідно до того, що смачненького захочеться саме сьогодні».

Фото: www.hamburg.de

Пластикову тару в Німеччині ніхто не викидає. Її здають назад у крамницю і за це отримують гроші.

Німці зі середнім достатком купують багато екологічних продуктів. Вони вдвічі дорожчі, ніж інші – якщо купувати в супермаркеті. І втричі-вп’ятеро – якщо купувати безпосередньо у фермера.

Відпочинок

Німці мають різноманітні захоплення – як сімейні, так й індивідуальні. Наприклад Анна з Ральфом та сином Антоном разом грають в аматорському театрі. Малюк виходить на сцену з трьох років, і його батьки – актори. Втім, всі актори без винятку за потреби вирішують й організаційні питання театру. Ще одне спільне захоплення – активний спорт: біг, ковзани, пілатес. Втрьох регулярно влаштовують велосипедні пробіжки. Планують цього року започаткувати великі – на кілька днів – велотури вздовж річки Ельби. Часто втрьох чи з друзями ходять у гори.Середня німецька родина їздить відпочивати тричі на рік. 

«Трохи раніше ми їздили у Дрезден. Днями з друзями побували на крайній півночі Данії, де «зустрічаються» два моря – Балтійське та Північне. Це був неймовірний відпочинок. Там у цей час було трохи холодно, дув сильний вітер, але було сонячно і надзвичайно красиво.Такі поїздки тривають орієнтовно тиждень. Літній відпочинок займає три тижні. Щоправда, це літо ми ще не розпланували. Хоча для німців це не властиво, – всміхається Анна. – Всі мої сусіди вже запланували навіть осінню відпустку. Раціонально мислячі німців масово бігають по туристичних фірмах, «сидять» в Інтернеті, шукають вигідні тури. Завчасно вирішують, куди б поїхати відпочивати цього разу…»

Ліна НагірнякЛіна Нагірняк, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram