ГоловнаЕкономікаБізнес

Китайські інвестори намагаються знайти компроміс з НКРЕКУ з приводу "зеленого" тарифу

Влада гарантувала СNBM збереження її інвестицій.

Китайські інвестори намагаються знайти компроміс з НКРЕКУ з приводу "зеленого" тарифу
Фото: icnbm.com

Китайська компанія СNBM International намагається знайти компроміс із регуляторами енергетичної галузі, зокрема з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (НКРЕКУ), з приводу збереження гарантій для вкладених в Україну інвестицій. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив голова правління СNBM International Джейсон Джанг.

Він нагадав, що на зустрічі в Міністерстві комерції Китаю представники Міністерства палива та енергетики України озвучували, що китайські інвестиції будуть у безпеці й Україна залишається надійним партнером.

"Після цього ми провели масу зустрічей в Україні, і нас запевняли у зваженому підході, - повідомив Джанг. - Ми зустрілися з представником НКРЕКУ, який докладно озвучив проблему з ліквідністю Енергоринку і необхідністю спільно шукати рішення, яке влаштує всіх. Ми знову підтвердили свою готовність іти назустріч і сказали, що відкриті для пошуку компромісів. За результатами зустрічі ми домовилися, що Комісія до кінця тижня надішле пропозицію, і з понеділка ми спільно почнемо шукати компромісний варіант на конкретних цифрах".

Йдеться про роботу над компромісним рішенням, яке влаштує всіх учасників ринку, інвесторів і український уряд з приводу розміру "зеленого" тарифу для генеруючих об'єктів сонячної енергетики.

Китайська національна корпорація CNBM є найбільшим інвестором у сонячну енергетику України. Корпорація представлена на ринку України понад 5 років, а із середини 2014-го є економічним власником найбільших сонячних електростанцій в Україні. Зараз компанія завершує оформлення в АМКУ своїх українських активів.

"Мені особисто у вічі багато представників української влади говорили, що гарантій буде дотримано", - з надією підкреслив Джанг.

Як повідомляли, КНР входить до трійки провідних торгових партнерів України. Однак погіршення індексу інвестиційної привабливості України, складні бюрократичні процедури, зокрема в АМКУ, а також проблеми із захистом іноземних інвестицій ставлять під питання подальші інвестиції Китаю в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram