ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева: податкова, митниця і суди несуть відповідальність за девальвацію

Глава НБУ анонсувала швидке закінчення банківської чистки

Гонтарева: податкова, митниця і суди несуть відповідальність за девальвацію
Фото: www.depo.ua

Глава Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що за девальвацію гривні несе відповідальність не тільки НБУ, але й інші органи влади.

"Відповідальність за девальвацію лежить, насамперед, на накопичених десятиліттями дисбалансах практично у всіх сферах економічного життя країни. А вже потім на військовому конфлікті. Додайте митницю, яка пропускає нелегальний імпорт, податкову, яка впритул не бачить проблеми трансфертного ціноутворення, та судову систему, яка прикриває нелегальний бізнес з відмивання грошей", - сказала вона в інтерв'ю "Хабс".

Вона підкреслила, що НБУ зі свого боку зробив усе можливе, щоби стабілізувати валютний ринок.

"Зі свого боку прикрутили все, що можна було прикрутити. Закінчуємо чистку банківського ринку. Потім почнемо перезапуск системи. Але якщо не буде захисту прав кредиторів, якщо не запрацюють суди, якщо не почне рости ВВП, то все що ми зробили, буде марним. Зараз банки нам повірили, вносять капітал, намагаються кредитувати. Але ми поки змушені тримати драконівську ставку рефінансування - 30%, оскільки загроза розкручування інфляції дуже висока. Сподіваюся, що скоро стабілізуємо ситуацію і почнемо знижувати ставку рефінансування", - сказала Гонтарева.

Говорячи про курс гривні, за якого рахунок поточних операцій буде збалансований, глава НБУ заявила, що як і раніше орієнтується на валютний коридор 20-22 гривні за долар.

Нагадаємо, що зараз курс долара в Україні знаходиться на рівні менш ніж 23 гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram