ГоловнаЕкономікаФінанси

Яресько не задоволена темпами переговорів з кредиторами України

У Раді почали говорити про відмову від обслуговування боргів Януковича

Яресько не задоволена темпами переговорів з кредиторами України
Фото: Макс Требухов

Міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що якщо кредитори затягуватимуть переговори про український держборг, вони втратять більше, ніж у процесі реструктуризації.

Українського міністра цитує видання The Wall Street Journal. "[Кредитори] недооцінюють глибину фінансового та економічного стресу, в якому знаходиться зараз країна", - підкреслила вона.

Яресько попередила, що вже зараз у Верховній Раді порушується питання про відмову обслуговувати борги, яких набрав колишній президент Віктор Янукович. "У нашому парламенті було багато дискусій про те, що цей борг взагалі не варто виплачувати. Це один із тих ризиків, які нашим кредиторам варто брати до уваги", - сказала міністр.

Вона підкреслила, що поки переговори з приватними кредиторами відбуваються занадто повільно. "Ми не просуваємося в обговореннях настільки швидко, як я розраховувала", - поскаржилася Яресько.

Як приклад затягування переговорів, видання наводить ситуацію з Укрексімбанком. У вівторок стало відомо, що йому довелося відкласти збори кредиторів про реструктуризацію єврооблігацій на 750 млн євро на 27 квітня, тому що 13 квітня не вдалося зібрати кворум.

Нагадаємо, Україна сподівається переглянути умови за паперами на загальну суму 15,3 млрд доларів. Яресько стверджує, що переговори мають завершитися до травня, в іншому разі Україна може опинитися поза межами програми МВФ. "Якщо Україна не завершить успішно переговори до кінця травня, до перегляду програми МВФ на 17,5 млрд доларів, країна може опинитися поза програмою МВФ. До кінця травня насправді, якщо переговори будуть успішними, буде другий транш. Нам треба досягти домовленості", - сказала вона 24 березня в інтерв'ю Bloomberg.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram