ГоловнаЕкономікаДержава

Рада зобов'язала Фірташа платити за газорозподільні мережі

Закон "Про ринок природного газу України" ухвалено 290 голосами.

Рада зобов'язала Фірташа платити за газорозподільні мережі
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада прийняла закон "Про ринок природного газу України" з поправкою, яка забороняє облгазам (більшість із яких контролює Дмитро Фірташ) безкоштовно користуватися державними газорозподільними системами.

Законопроект №2250 ухвалено в цілому 290 голосами.

При цьому оренду або концесію газорозподільних систем не заборонено.

Загалом законопроект про ринок газу розроблено за активної участі секретаріату Європейського енергетичного співтовариства. Він передбачає правові, економічні й організаційні засади функціонування ринку природного газу; створення нормативної бази діяльності на ринку природного газу; забезпечення недискримінаційного доступу до ринку природного газу його суб'єктів і всіх споживачів; створення в Україні повноцінного ринку природного газу, заснованого на принципах вільної конкуренції з належним рівнем захисту споживачів (зокрема тих категорій споживачів, які потребують особливого захисту), надійності енергопостачання і здатного до інтеграції з ринками природного газу членів Енергетичного співтовариства, в тому числі шляхом створення регіональних ринків природного газу.

Ухвалення законопроекту є однією з умов схвалення $17,5 млрд кредиту МВФ Україні за новою програмою розширеного фінансування.

Раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв зазначав, що приведення українського "газового" законодавства до європейських стандартів відкриває перед Україною перспективу участі в Європейському енергетичному союзі.

Нагадаємо, рішення про передачу облгазам газорозподільних мереж було оформлено постановою №770 від 20 серпня 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram