ГоловнаЕкономікаБізнес

Китайські інвестори за крок від остаточної втрати довіри до української економіки, - ЗМІ

КНР входить у топ-3 найбільших торгових партнерів України.

Китайські інвестори за крок від остаточної втрати довіри до української економіки, - ЗМІ
Китай
Фото: EPA/UPG

Наприкінці березня в Києві було підписано меморандум між Україною і представниками КНР про плани виділення Україні кредиту в розмірі 15 млрд доларів у сфері будівництва.

З китайської сторони підписантом виступила дочірня компанія Китайської державної міжнародної трастово-інвестиційної корпорації CITIC Limited. З боку України меморандум підписав уповноважений голови Мінрегіону України. Але на першому етапі мова йде лише про реалізацію пілотного проекту на 1 млрд доларів, йдеться в публікації 24 каналу.

"Китайський бізнес досить обережно ставиться до інвестування в Україну. Крім політичної нестабільності і складнощів в економіці, ускладнює ситуацію наявність проблем із захистом іноземних інвестицій і невиконанням зобов'язань за вже вкладеними коштами. У лютому минулого року Китай подав до Лондонського міжнародного арбітражного суду позов до України на відшкодування збитків на суму 3 млрд дол. Суть конфлікту полягала в тому, що, попри домовленості, Китаю було продано зерна на суму лише 153 млн доларів замість отриманого кредиту на 3 млрд доларів. На сьогодні сторони домовилися мирно врегулювати цей спір. Ба більше, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко заявив, що Китай і надалі готовий інвестувати в АПК, енергетику та будівельну сфери України", - йдеться в статті.

"Однак в енергетичній сфері теж не все так просто. Показовий приклад - ситуація навколо відновної енергетики, де у зв'язку з рішеннями НКРЕКУ на підставі рекомендацій Міненерговугілля знизити удвічі закупівельні тарифи в генерувальних об'єктів порушено умови, на яких інвестори входили в цю галузь. Найбільший інвестор в сонячну енергетику України - китайська державна компанія CNBM - вже звернулася до української влади із приводу постійних змін правил гри на ринку ВДЕ і заявила про порушення гарантій за вкладеними інвестиціями. Крім того, як стало відомо через ЗМІ, в інвесторів CNBM International виникли проблеми з АМКУ під час оформлення необхідних формальностей набуття права на активи", - пише видання.

"Зайти на український ринок - це дуже великі ризики і висока вартість кредитів, - говорив голова правління CNBM International Джейсон Джанг у коментарі українським ЗМІ. - Якщо політика збережеться і буде стабільною, природно, ми будемо інвестувати в рази більше. Якщо ж ми постраждаємо від обману, то інвесторів не буде взагалі".

КНР і України налагодили дипломатичні відносини 23 роки тому. 2014 року товарообіг України з Китаєм обвалився на 24%, до $8,1 млрд (2013 року він становив $10,6 млрд). Однак незважаючи на таке падіння, Китай, як і раніше, входить у топ-3 торгових партнерів України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram