ГоловнаЕкономікаДержава

НКРЕ повинна забезпечити однакову ціну для вітчизняного й імпортного вугілля, - Мінфін

Рада проголосувала за виділення шахтарям 400 млн гривень.

НКРЕ повинна забезпечити однакову ціну для вітчизняного й імпортного вугілля, - Мінфін
Фото: Макс Требухов

Національна комісія з питань регулювання енергетики і комунальних послуг повинна забезпечити однакову ціну для вітчизняного й імпортного вугілля. Про це заявив перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський у Верховній Раді, висловлюючи свою позицію з приводу фінансування вугільної галузі, пишуть "Украинские новости".

Він зазначив, що Мінфін не підтримує повернення до підтримки шахтарів коштом бюджету, оскільки це питання можна вирішити, встановивши оптимальну ціну для вітчизняного вугілля.

"Що вимагали шахтарі? Вони вимагали: дайте нам ціну 1600 грн за тонну - і вони закриють питання, зокрема заробітної плати. Зараз це приблизно 65 дол. Якщо є проблема (боргів - ред.) сьогодні, то вона не вирішена, зокрема через неперегляд тарифів, невключення відповідного рівня ціни на вугілля в тариф", - зазначив Уманський.

Позиція Мінфіну щодо законопроекту про перерозподіл бюджетних коштів, у результаті якого на погашення заборгованості шахтарям виділяють 400 млн грн, полягає в тому, щоб переглянути цю програму, уточнити суму, зробити перерозподіл коштів на перший квартал, але в цілому програму підтримки вугледобувних підприємств, а по суті - компенсацію собівартості, не відновлювати.

"Відновлюючи програму, ми знову будемо заохочувати ту практику, коли штучно завищували собівартість і штучно занижувалися ціни відпуску вугілля з державних шахт", - вважає представник Мінфіну.

Він запропонував підтримати законопроект у першому читанні, а в бюджетному комітеті під час підготовки до другого читання поміняти бюджетну програму, згідно з якою передбачали погашення боргів.

Народні депутати підтримали в першому читанні і в цілому законопроект №2376-1 "Про внесення змін до додатка №3 до закону України "Про державний бюджет України на 2015 р. "Про державну підтримку вугільної галузі". За відповідне рішення проголосували 254 нардепи за мінімально необхідних 226.

Законопроект передбачає в межах видатків, установлених Міненерго законом "Про державний бюджет на 2015 р.", збільшити перерозподіл коштів між бюджетними програмами, а саме - зменшити на 400 млн грн фінансування за програмою "Реструктуризація вугільної та гірничодобувної промисловості" і на цю суму збільшити видатки за програмою "Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат собівартості готової товарної вугільної продукції". Реалізація цього законопроекту дозволить покрити заборгованість із заробітної плати перед шахтарями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram