ГоловнаЕкономікаБізнес

Силовики вилучили сервери в доменного реєстратора NIC.UA (оновлено)

Обшук пов'язаний із сепаратистськими сайтами

Силовики вилучили сервери в доменного реєстратора NIC.UA (оновлено)

Представники держорганів проводять обшук і вилучають сервери відомого доменного реєстратора NIC.UA із дата-центру.

"Зараз держоргани вилучають наші хостинг-сервери із дата-центру, через це в багатьох виникли проблеми з хостингом. Будемо тримати вас у курсі", - повідомляють у твіттері компанії. Згодом компанія запевнила, що на роботу доменів клієнтів це не вплине, однак сайт реєстратора вже не відкривається.

Профільне видання AIN.UA зазначає, що вилучають сервери з дата-центру, що належить компаніям "Датагруп", "Мірохост" і "НетАсист".

Нагадаємо, що сьогодні набув чинності закон (проект №1580) про дерегуляцію бізнесу, який зокрема забороняє міліції вилучати сервери без відповідного рішення суду. У документі сказано, що тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їхніх частин можливе, тільки якщо вони входять до переліку предметів, зазначених у постанові про дозвіл на проведення обшуку.

Раніше правоохоронні органи могли вилучати сервери під приводом виявлення, наприклад, порнографічних матеріалів або порушення авторських прав. При цьому міліція могла не мати підтверджень своїх претензій.

Директор NIC.ua Андрій Хветкевич розповів, що вилучення проводять за рішенням суду, проте ні керівництву дата-центру, ні представникам компанії його не показували. "Ми намагаємося з'ясувати, що відбувається. Неофіційно я чув, що це пов'язано з тим, що в нас були зареєстровані домени якихось сепаратистських сайтів. При тому, що ми зазвичай, згідно із законодавством, регулярно блокуємо такі ресурси, нещодавно, приміром, заблокували Губарєв.інфо", - зазначив Хветкевич. Більше інформації, за його словами, можна буде дізнатися, коли "Датагруп" надасть акт про вилучення обладнання.

Оновлення. Згодом на AIN.ua опублікували частину ухвали Печерського райсуду Києва, в якій ідеться, що сервери вилучаються через сайти slv.org.ua, nahnews.com.ua (про ці "харківські" сайти раніше повідомлялося, що їхня редакція знаходиться у Санкт-Петербурзі), slavgromada.wordpress.com.

Слідчі під час проведення оперативних дій встановили, що ці домени зареєструвала NIC.UA. Обшук проводився "з метою виявлення і фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення".

Пізніше радник голови СБУ Маркіян Лубківський у своєму фейсбуці повідомив, що вилучення серверів пов'язане з операцією припинення функціонування низки інтернет-сайтів, "які використовувалися для проведення акцій інформаційної агресії з боку Російської Федерації, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу і посягання на територіальну цілісність і недоторканність України".

"Зазначені інформаційні ресурси були зареєстровані і функціонували за технічної підтримки афілійованих українських товариств - "NIC.UA" і "Сервіс Онлайн", - написав Лубківський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram