ГоловнаЕкономікаБізнес

Енергетики та міністерство погодили тариф для ТЕС на рівні 1,12 грн/кВт-год

Нацкомісію просять підвищити тарифи для теплової генерації

Енергетики та міністерство погодили тариф для ТЕС на рівні 1,12 грн/кВт-год
Фото: Макс Левин

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, ДТЕК, "Центренерго" і "Донбасенерго" підписали протокол про внесення уточнень до прогнозного балансу України на 2015 рік з урахуванням реальних показників роботи галузі у першому кварталі. Документ, зокрема, передбачає встановлення середньозваженого тарифу для ТЕС на рівні не нижче за 1,12 грн/кВт-год.

Про це повідомляє "РБК-Україна". Для забезпечення проходження опалювального сезону 2015/2016 років та вироблення електроенергії на склади ТЕС мають доставити 28,5 млн тонн вугілля. Обсяг імпорту скориговано до 1,6 млрд кВт-год, що на 2,2 млрд кВт-год нижче, ніж затверджений енергобаланс.

Згідно з інформацією, в енергосистемі України виник дефіцит потужності у розмірі до 2000 МВт. Рівень складів теплових електростанцій впав до історичного мінімуму і становить близько 750 тис тонн. Через відсутність палива не працювали 24 блоки і один корпус ТЕС сумарною потужністю 6924 МВт.

Закупити паливо підприємства теплової генерації не можуть через низький тариф і борги ДП "Енергоринок" за вироблену електроенергію. З урахуванням рівня неоплати за вироблену електроенергію, ціна вугілля в тарифі ТЕС дорівнює 800 грн/т. Фактична вартість вугілля вітчизняного видобутку становить близько 1500 грн/т, імпортного - понад 2000 грн/т. Борги ДП "Енергоринок" перед тепловою генерацією становлять близько 7,8 млрд грн. Приріст боргу за березень 2015 року оцінюється у 1,6 млрд грн. Перший квартал 2015 генерувальні компанії ТЕС закінчили рентабельністю мінус 24%. Держкомпанія "Центренерго" заявила про збитки у першому кварталі 2015 року на рівні 400 млн грн.

НКРЕКУ підвищила тариф на вироблювану електроенергію всім видам генерації: АЕС, ГЕС і ТЕЦ, крім підприємств теплової генерації. Також регулятор збільшив "Енергоринку" ціну закупівлі російської електроенергії на квітень на 6,8%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram