ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк прагне до інфляції 4-6%, - заступник голови НБУ

Інфляція повинна бути не тільки низькою, а й стабільною.

Нацбанк прагне до інфляції 4-6%, - заступник голови НБУ
Фото: Макс Требухов

Нацбанк України прагне знизити інфляцію до 4-6% на рік, що вважають нормальним темпом зростання цін для ринків, що формуються. Про це в інтерв'ю LB.ua сказав Дмитро Сологуб, заступник голови НБУ, відповідальний за монетарну політику.

"Якщо ми дивимося на країни emerging markets, з ринками, що формуються, то нормальною вважають десь 4-6% інфляцію... Виходячи з цього, Національний банк заявляє, що прагне до переходу до інфляції на рівні приблизно 4-6%. Якщо судити за нинішнім станом справ, можна сказати, що це недосяжне завдання. Але навіть якщо ми подивимося на сусідні країни, вони виходили з високої інфляції доволі швидко і знижувалися до таких показників", - сказав Сологуб.

Дмитро Сологуб також наголосив, що Україні потрібна не тільки низька, а й стабільна інфляція.

"Коли говорять про те, що потрібна низька інфляція, то потрібна і низька інфляція, і при цьому стабільна інфляція. Тому що питання курсових очікувань, питання доларизації залежать не тільки від рівня інфляції, а й від її волатильності. Якщо у вас 0 %, потім 15%, потім 30%... Відповідно, наше завдання - увійти наступного року в цей дезінфляційний процес і дійти до визначеного рівня інфляції", - додав заступник голови НБУ.

Однак він зазначив, що досягнення цієї мети залежить не тільки від Нацбанку, а й від ситуації в економіці країни загалом.

Нагадаємо, через девальвацію та зростання комунальних тарифів 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram