ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" запропонував продовжити Україні знижку на газ на три місяці

Київ так і не надіслав формальне прохання

"Газпром" запропонував продовжити Україні знижку на газ на три місяці
Фото: EPA/UPG

Російський газовий концерн "Газпром" звернувся з листом до уряду РФ із проханням розглянути питання про надання знижки для поставок газу в Україну терміном на 3 місяці.

Про це заявив глава концерну Олексій Міллер, інформує РБК.

За словами Міллера, "Газпром" попросив знижку для України самостійно, пояснивши, що Київ, згідно з домовленостями, "мав звернутися до уряду РФ з формальним проханням про знижку, але він не поспішав це робити". Міллер додав що чинна знижка закінчується 31 березня. "Ми вважаємо тримісячний строк оптимальним", - зазначив він.

Раніше "Нафтогаз України" відправив "Газпрому" листа з проханням продовжити дію зимового пакета на рік. У "Нафтогазі" повідомили, що залишити чинним сучасний механізм ціноутворення на російський газ запропонував віце-президент Єврокомісії Марош Шевчович. Представник Єврокомісії підтвердив, що листи Шефчович відправляв міністрові енергетики Росії Олександру Новаку і міністрові енергетики та вугільної промисловості України Володимиру Демчишину. Подробиці пропозицій Шефчович коментувати відмовився, пояснивши, що зараз вони "обговорюються і не можуть бути розкритими".

Нагадаємо, 1 квітня закінчується дія так званого "зимового пакета", за умовами якого Україна отримувала російський газ взимку. У рамках "зимового пакета" Україна отримала знижку на газ у розмірі 100 доларів в обмін на погашення частини нарахованого Росією боргу.

20 березня Україна, Росія і Єврокомісія обговорили умови подальших поставок, однак конкретних домовленостей не дійшли. Після цього Україна заявила, що повністю відмовиться від російського газу з 1 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram