ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада вирішила розслідувати аферу з вивезенням гексахлорбензолу з Калуша

Держава витратила мільярд гривень на "утилізацію" землі

Рада вирішила розслідувати аферу з вивезенням гексахлорбензолу з Калуша
Калуш
Фото: karpaty.nezabarom.ua

Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію, яка має перевірити, як використовувалися державні кошти на утилізацію гексахлорбензолу в Калуші.

За таке рішення проголосували в четвер 236 депутатів Верховної Ради.

Утилізацією ГХБ з полігону калуських хімпідприємств з 2011 року займалося ТОВ "С.І. Груп Консорт Лтд" з ізраїльським капіталом, яке пов'язують з колишнім міністром Едуардом Ставицьким.

Вивезення небезпечних відходів здійснювалося на виконання указу президента від 10 січня 2010 року, яким Калуш і прилеглі села Кропивник і Сівка-Калуська оголошувалися зоною надзвичайної екологічної ситуації. За офіційною інформацією, у Великобританію і Францію вивезли 29 429 тисяч тонн відходів із вмістом гексахлорбензолу, на що з резервного фонду держбюджету і держфонду охорони навколишнього природного середовища пішло понад 1 млрд гривень.

Замовником робіт було головне управління регіонального розвитку та будівництва Івано-Франківської обласної адміністрації.

Наприкінці минулого року на сайті СБУ з'явилася інформація, що "С.І. Груп Консорт Лтд" замість ГХБ вивозила за кордон землю. Було порушено кримінальну справу, яка дозволила запобігти виділенню компанії 225 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram