ГоловнаЕкономікаДержава

Азербайджан і Болгарія реанімують проект газопроводу "Набукко"

У ЄС знову задумали створити конкурента російській трубі

Азербайджан і Болгарія реанімують проект газопроводу "Набукко"
Старый проект "Набукко"
Фото: wikimedia.org

Азербайджан і Болгарія вирішили реанімувати проект газопроводу "Набукко".

Як повідомляє болгарський сайт novinite.com, таке рішення ухвалили на переговорах між президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим і прем'єром Болгарії Бойко Борисовим.

"Ми хочемо, щоб проект "Набукко", а точніше, його частина, що проходить через Болгарію, була розморожена. Вже сьогодні ми разом з паном Алієвим представимо Єврокомісії проект реанімації проекту "Набукко". Болгарія не може грати роль гальма проектів, вона служитиме інтересам Європейської комісії. у нинішніх умовах проект "Набукко" повністю відповідає інтересам НАТО і Євросоюзу, і ми роками вкладалися у цей проект", - сказав Борисов.

Старий проект "Набукко"
Фото: wikimedia.org
Старий проект "Набукко"

Нагадаємо, що Болгарія мала стати першою країною за маршрутом "Південного потоку", однак ЄС неодноразово вказував Росії на те, що цей газопровід не відповідає вимогам Третього енергопакету, і в кінцевому підсумку проект закрив Кремль. Замість "Південного потоку" РФ тепер планує будувати "Турецький потік". Цей газопровід іде в Туреччину замість Болгарії.

"Набукко", який вважався альтернативою російському "Південному потоку", офіційно скасувала Європейська комісія у 2013 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram