ГоловнаЕкономікаФінанси

Стадіон "Чорноморець" виявився в заставі НБУ

Гонтарева розповіла, чому закрили Імексбанк

Стадіон "Чорноморець" виявився в заставі НБУ
Фото: odessa.globalinfo.ua

Акціонер Імексбанку Леонід Клімов віддав стадіон "Чорноморець" у заставу Національному банку.

Про це розповіла голова НБУ Валерія Гонтарева в інтерв'ю "Українській правді", коли говорила про причини банкрутства банку Клімова.

"Імексбанк - найбільший банк в Одеській області. Банк пройшов стрес-тест і підготував повну програму своєї рекапіталізації. Пан Клімов, акціонер, дав повні гарантії того, що він буде вносити капітал, і почав його вносити. Тобто він повністю відповідав нашим критеріям - приніс заставу. Половина Одеси - нерухомість Клімова. Частина перебуває в заставі у НБУ, зокрема футбольний стадіон "Чорноморець". Під заставу було віддано ще кілька об'єктів нерухомості, зокрема готель. На той момент, поки він оформляв усі застави, відтік депозитів склав значну більшу суму. На початку грудня йому було видано 300 млн гривень", - заявила Гонтарева.

"Що ж зробив Клімов? Він не в балансі банку, через нотаріуса, продав увесь свій портфель ритейлерівських споживчих кредитів із дисконтом 90%, тобто за 10% від номіналу. Це вже все оскаржено Фондом гарантування вкладів, не переживайте. Наш куратор зміг побачити це, лише коли пройшла проводка в балансі. А сталося це через тиждень після того, як він це зробив. Однак тут не хвилюйтеся за рефінансування. Рефінансування пішло на виплати тільки фізичним особам", - зазначила Гонтарева.

Нагадаємо, Імексбанк закрили наприкінці січня після того, як Нацбанк упіймав його на операціях, які призвели до зменшення капіталу і суттєвого погіршення його ліквідності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram