ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" виконує заявку "Нафтогазу" на постачання оплаченого газу лише на 40%

Російський газовий монополіст порушує умови контракту з 22 лютого, стверджують у НАК

"Газпром" виконує заявку "Нафтогазу" на постачання оплаченого газу лише на 40%
Фото: moskva-tr.gazprom.ru

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв надіслав голові правління ВАТ "Газпром" Олексію Міллеру лист у відповідь, в якому зазначив, що російська компанія вже четверту добу не дотримується умов контракту і тристоронніх юридично обов'язкових угод, підписаних у Брюсселі 30 жовтня 2014 року.

Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

"Порушуючи положення контракту, починаючи з 22 лютого 2015 року, "Газпром" виконує заявку "Нафтогазу" на постачання оплачених обсягів газу лише на 40%. Згідно з чинними умовами постачання газу для України "Нафтогаз" самостійно визначає графік та обсяги внесення передоплати. "Газпром" зобов'язаний постачати передплачені обсяги, замовлені в рамках контракту, в повному обсязі", - йдеться в повідомленні.

Також, керівник "Нафтогазу" повідомив, що станом на 25 лютого передплачені відповідно до умов контракту обсяги газу становлять понад 206 млн куб. м, і компанія планує їх відбір в останні дні поточного місяця.

Крім того, Андрій Коболєв черговий раз звернув увагу Олексія Міллера на той факт, що в пп. 3.8 і 3.9 Технічної угоди зазначено, що постачання газу і зміна пунктів постачання здійснюється тільки за взаємною згодою сторін.

"Українська компанія неодноразово повідомляла "Газпрому", що обсяги газу, які постачаються в Україну, не можуть бути прийняті та оформлені на ГВС Платово та ГВС Прохорівка, тому що трубопроводи, що входять до ГТС України після цих вимірювальних станцій, знаходяться на територіях, які розташовані в зоні бойових дій, включаючи артилерійські обстріли, і тимчасово не контролюються законною владою України. У зв'язку з цим "Нафтогаз" не має можливості проконтролювати стан газотранспортної інфраструктури в цих районах, і подача газу через ці ГВС може призвести до аварійних ситуацій та техногенної катастрофи", - йдеться в повідомленні.

Фото: Naftogaz

"Нафтогаз" черговий раз рекомендував "Газпрому" постачати передплачені обсяги природного газу за чинним контрактом КП від 19.01.2009 та додатком №33 від 31.10.2014, а також газ для подальшого транзиту через територію України за контрактом №ТКГУ від 19.01.2009 виключно в пункти прийому-передачі газу, які вказуються в щодобових факсограмах ОДУ ПАТ "Укртрансгаз".

"Постачання газу для країн Європи не може бути здійснено і ніколи не здійснювалося через ГВС Платово та ГВС Прохорівка", - заявляють у компанії.

Раніше голова "Газпрому" Олексій Міллер надіслав голові НАК "Нафтогаз України" Андрієві Коболєву лист з приводу поточної ситуації з постачанням газу в Україну, в якому попередив про можливе припинення постачання протягом трьох днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram