ГоловнаЕкономікаБізнес

Коломойському не вдалося заробити мільярд на "фейковому" курсі долара

Раніше "Нафтогаз" звинуватив "Укрнафту" в блокуванні аукціону з продажу нафти

Коломойському не вдалося заробити мільярд на "фейковому" курсі долара
Архив
Фото: http://www.dyvys.in

5 лютого Аукціонний урядовий комітет відхилив усі заявки учасників торгів на купівлю 300 000 т нафти виробництва ПАТ "Укрнафта". В результаті цього наступний аукціон, незважаючи на зміну офіційного курсу гривні, пройде з високою стартовою ціною, повідомляють "Наші гроші".

Різниця стартової ціни коливатиметься в межах одного мільярда гривень залежно від офіційного валютного курсу. Якщо попередній аукціон повинен був стартувати з орієнтовної ціни в 6400 грн/т, то наступний – від 9300 ( 23 грн за долар) до 10100 (25 грн за долар), що складе загалом 0.9-1.1 млрд. грн. додаткового прибутку ПАТ "Укрнафта".

Якби аукціон пройшов за старими правилами, то цей додатковий прибуток отримали б фірми, афільовані з групою "Приват", які протягом останніх років є єдиними покупцями аукціонної нафти. Заявки на аукціон 5 лютого подали ТОВ "Тандем-Ч", "ТД Прикарпаттянафтотрейд", ВАТ "НПК-Галичина", "Укртатнафта", "Укртранснафта" (держпідприємство із менеджментом, підконтрольним "Привату").

Нагадаємо, що 21 січня 2015 року Кабінет міністрів також вніс зміни в порядок організації аукціонів, що збільшило стартову ціну продажу "Укрнафти" на 15%. Раніше цей дисконт також діставався структурам "Привату", що завдавало збитків напівдержавній "Укрнафті". Наприклад, на аукціоні у липні 2014 року ці втрати становили 540 млн. грн.

Згідно з порядком проведення біржових аукціонів, якщо наступних два аукціони не наберуть достатньої кількості покупців, виставлений добуток викупить НАК "Нафтогаз України".

Раніше "Нафтогаз" повідомляв, що "Укрнафта" блокує проведення аукціону з продажу нафти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram