ГоловнаЕкономікаФінанси

У банк "Надра" ввели тимчасову адміністрацію (оновлено)

Банк Фірташа став найбільшим серед збанкрутілих за останній рік

У банк "Надра" ввели тимчасову адміністрацію (оновлено)

У банк "Надра", який належить Дмитрові Фірташу, ввели тимчасову адміністрацію.

Про це пишуть "Фінмайдан" та "Українські новини" з посиланням на свої джерела.

Тимчасову адміністрацію ввели на 3 місяці з 6 лютого. Тимчасовим адміністратором призначено Ірину Стрюкову. Відповідно, з 6 лютого припинено повноваження загальних зборів, наглядової ради і правління банку "Надра".

Оновлення. Прес-служба НБУ підтвердила введення тимчасової адміністрації. Вона зазначає, що основна причина введення зовнішнього управління в банк - його недокапіталізація. За даними регулятора, 99% вкладників "Надр" отримають компенсації від Фонду гарантування вкладів у повному обсязі. Загальна сума виплат, які належить здійснити, - 3,6 млрд гривень.

НБУ зазначає, що "Надра" були нежиттєздатними ще з 2009 року, коли туди вперше ввели тимчасову адміністрацію. Зусиль нового менеджменту не вистачило для того, щоб банк витримав новий виток кризи. "Надра" пропонували плани докапіталізації, але НБУ відхилив їх, оскільки експертний аналіз свідчив, що банк однаково генеруватиме збитки. Крім того, банк просив, щоб НБУ реструктуризував кредити рефінансування на пільгових умовах і на термін 10 років.

"Прийняття Національним банком умов капіталізації банку акціонерами означало б створення спеціальних умов на фінансовому ринку для одного учасника, однієї фінансової установи - ПАТ "КБ "Надра", що не відповідає політиці регулятора  зі створення рівноправних і прозорих умов для всіх учасників ринку", - наголосив заступник голови НБУ Олександр Писарук.

Це найбільший неплатоспроможний банк за весь час кризи - банк займає 11 місце за активами (35,8 млрд грн). До цього найбільшими банками-банкрутами були VAB Банк Олега Бахматюка й Імексбанк Леоніда Клімова.

Нагадаємо, що це вже друга тимчасова адміністрація в "Надрах" за останні шість років, попередню ввели 6 років тому - 10 лютого 2009 року. Банк відновив нормальну роботу, коли його купив Дмитро Фірташ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram