ГоловнаЕкономікаДержава

НКРЕКУ переглянула "зелені" тарифи для відновних джерел енергії

Стимулювальний тариф, який мав залишатися незмінним ще 14 років, знижено

НКРЕКУ переглянула "зелені" тарифи для відновних джерел енергії
Фото: dumskaya.net

У суботу, 31 січня, Нацкомісія регулювання електроенергетики та комунальних послуг своїм рішенням переглянула "зелені" тарифи для об'єктів відновної енергетики.

Про це пише агентство "РБК-Україна".

Під тиском Міненерговугілля Нацкомісія ухвалила рішення на період дії надзвичайного стану в енергетиці, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 №36-р "Про прийняття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії" та відповідно до листа Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 31.01.2015 №01/13-0216, зменшити встановлені "зелені" тарифи:

     для суб'єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання наземними об'єктами, введеними в експлуатацію по 31.03.2013 р. включно - на 20%;

     для суб'єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з усіх інших альтернативних джерел енергії - на 10%.

Тобто стимулювальний тариф для об'єктів відновної енергетики, ухвалений 2009 року Верховною Радою України, який мав бути незмінним до 2029 року, знижено рішенням НКРЕКУ.

Самого листа Міненерговугілля та економічного обґрунтування зниження тарифів на зазначену величину на засіданні Нацкомісії не продемонстрували.

Після обговорення на засіданні Комісії також ухвалили рішення переглянути тарифи щодо зрослого курсу євро, що було передбачено законом "Про електроенергетику", але не робилося із серпня 2014 року і було грубим порушенням закону.

У результаті такого подвійного перегляду найбільш дискримінаційних змін зазнала сонячна енергетика: незважаючи на збільшений курс євро, "зелений" тариф на цей вид отримання електроенергії став нижчим приблизно на 10%, тоді як для інших видів отримання електроенергії з відновних джерел тариф залишився колишнім або навіть зріс. Таким чином, економії коштів ДП "Енергоринок", яку нібито обґрунтовують надзвичайним станом в енергетиці, досягатимуть тільки за рахунок виробників електроенергії з використанням сонця, частка якої в енергобалансі країни незначна і становить менш ніж 1%.

На засіданні Комісії, яке тривало з четверга по суботу, були учасники ринку відновних джерел енергії (ВДЕ), банків, які кредитували галузь, а також представники іноземних інвесторів в об'єкти ВДЕ, крім інших - китайська державна компанія CNBM, найбільший інвестор в сонячну енергетику України. За словами учасників ринку, прийняте в суботу рішення Комісії є антиконкурентним, порушує гарантії збереження іноземних інвестицій в сонячну енергетику, в тому числі за китайськими державними інвестиціями, а також ставить під загрозу своєчасні виплати за кредитами міжнародним і українським державним банкам.

Водночас у Комісії обіцяють, що в новому законі, проект якого розробляють у діалозі з профільними відомствами України, асоціаціями ринку ВДЕ, тарифи для вже побудованих сонячних електростанцій збережуть, а гарантії інвесторам - дотримають.

Нагадаємо, 30 грудня президент України Петро Порошенко призначив т.в.о. голови НКРЕКУ Дмитра Вовка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram