ГоловнаЕкономікаБізнес

Росспоживнагляд вилучає з продажу українську і білоруську сіль

Поки що йдеться лише про "рекомендації" для торговельних мереж

Росспоживнагляд вилучає з продажу українську і білоруську сіль

Росспоживнагляд рекомендував торговельним мережам вилучити з продажу сіль українських і білоруських виробників. Про це пише "Коммерсантъ". Рекомендації відомства стосуються виробників "Артемсіль" і "Слов'янська сіль" (Україна), а також "Мозирсіль", "Белкалій" (Білорусь).

Зокрема, в середині грудня управління Росспоживнагляду в Ленінградській області розіслало ритейлерам лист, в якому попросило надати інформацію про наявність білоруської й української солі в магазинах "із метою виключення з обігу зазначеної продукції". Водночас відомство виявило, що сіль зазначених виробників не відповідає вимогам за змістом домішок та органолептичними показниками.

Схожа ситуація склалася і в інших російських регіонах: подібні листи отримували ще в п'ятьох регіонах Росії. При цьому ритейлери наголошують, що на федеральному рівні не було рекомендацій відмовитися від української та білоруської солі.

У "Мозирсолі" повідомили, що безпосередньо їм жодних претензій не надходило. В "Артемсолі" заявили про готовність надати всі необхідні документи і брати участь у будь-яких експертизах. Голова української компанії Денис Фоменко припустив, що Росспоживнагляд діє в інтересах російських виробників.

Нагадаємо, в листопаді 2014 року міністерство сільського господарства Росії зафіксувало нестачу солі через спадання постачань з України. Як заявляв тоді заступник голови відомства Андрій Волков, було запущено процес переорієнтації поставок. За даними Роспродсоюзу, частка імпорту на російському ринку солі становить майже 59%. При цьому потужності вітчизняних виробників завантажено лише на 62%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram