ГоловнаЕкономікаДержава

Гонтарева: НБУ не відповідає за курс гривні

Конституція зобов'язує стежити за цінами, а не за курсом

Гонтарева: НБУ не відповідає за курс гривні
Фото: www.facebook.com/NationalBankOfUkrain

Глава НБУ Валерія Гонтарева заявила, що функцією Нацбанку є утримання інфляції, а не курсу гривні до долара.

"У нас у Конституції написано, що Національний банк відповідає за стабільність грошової одиниці України... Всі чомусь думають, що забезпечення стабільності грошової одиниці - це її курс до долара, євро або до російського рубля", - сказала вона на прес-конференції.

Гонтарева процитувала шосту статтю закону "Про національний банк", у якій сказано, що при виконанні своєї основної функції НБУ має виходити із пріоритетності досягнення та підтримки цінової стабільності в державі.

"Цінова стабільність - це насправді стабільність наших цін, це інфляція, це ніяк не курс долара до гривні", - додала глава НБУ.

Гонтарева

також нагадала, що Національний банк має сприяти стабільності банківської системи.

"І тільки третім пунктом, якщо це не суперечить першим двом, у нас вказана стійкість темпів економічного зростання та підтримка економічної політики уряду. Тобто перше, за що відповідає Національний банк, - це за цінову стабільність в країні і за стабільність банківської системи", - підсумувала вона.

Нагадаємо, Гонтарева заявила, що Національний банк більше не надаватиме прогнози курсу гривні. При цьому вона назвала "фундаментальним" курс 11,70 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram