ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева пояснила обвал гривні у 2014 році

Глава НБУ звинувачує в девальвації попередників, паніку і війну

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева дала прес-конференцію, під час якої пояснила обвал гривні 2014 року. За її словами, весняна девальвація пояснюється штучним утриманням курсу на рівні 8 грн/дол. у попередні роки, а осіння - панікою і бойовими діями на сході України.

"Дефіцит рахунку поточних операцій протягом 2011-2013 років сягнув просто безглуздих розмірів, і на 2013 рік він становив мінус 16,5 млрд доларів. Далі, на підтримку абсолютно штучного курсу по 8 гривень за кілька років колишнє керівництво Національного банку витратило 23 млрд валютних резервів. При цьому тільки від початку цього року за лютий і січень витрачено понад 4 млрд. Чи дала ця підтримка хоч якийсь прогрес зростанню нашої економії? Якщо подивитеся, то країна досі не сягнула рівня реального ВВП 2008 року, тобто країна реально не вийшла з рецесії 2008 року", - сказала вона.

Тому коли навесні НБУ вирішив ввести гнучкий курс гривні, ці дисбаланси відразу далися взнаки у вигляді глибокої девальвації, підкреслила Гонтарева.

"Я вам можу сказати, що це дуже болісний крок, але ми його зробили. Ще у квітні цього року наш уряд разом з НБУ ухвалив абсолютно обґрунтоване рішення перейти на "плаваючий" курс гривні. Країні, яка 23 роки жила з прив'язкою до долара США, дуже важко даються ці зміни. І це при тому, що тільки 3% населення нашої країни виїжджають за кордон і їм дійсно потрібна валюта для розрахунків. Просто в нашій країні наша гривня так і не перетворилася на справжній інструмент накопичення. Тому будь-які панічні настрої на ринку одномоментно призводять до величезного попиту на валюту з боку населення, а цього року - і з боку бізнесу", - наголосила вона.

Гонтарева зазначила, що на початку серпня фундаментальне значення курсу сягнуло близько 11,70 грн за долар і тоді платіжний баланс уже був збалансований.

"І що ж відбулося далі? Наприкінці серпня в нас почалася реальна війна на Донбасі. Паніка, коли російські танки були на кордоні, сягнула неймовірних розмірів. Будь-яка паніка в будь-якій країні призводить до однозначних наслідків, неможливо із цією панікою впоратися ніяк, окрім введення адміністративних заходів. Національний банк увів додаткові, дуже жорсткі обмеження. Це і 200 доларів продажу в одні руки, це і 75% продажу валютного виторгу. Понад те, ми навіть заборонили виплачувати дивіденди", - повідомила глава Нацбанку.

При цьому визнала, що ці заходи не зменшили градус паніки на ринку, і тоді НБУ довелося витратити ще мільярд своїх резервів на підтримку гривні.

"Якщо ви в мене сьогодні запитаєте, чи правильно Національний банк витратив ці гроші, то я впевнена, що ми вчинили правильно. Тому що коли в нас зруйнована реальна економіка і промисловість, шукати реальний курс - це утопія", - додала вона.

При цьому вона зазначила, що зараз ситуація трохи змінилася, і тому НБУ знову обережно дозволив ринку почати встановлювати курс. "Можу сказати, що це була друга декада листопада, коли воєнних дій у нас не було, коли почала працювати наша промисловість і наші підприємства навіть у зоні АТО. Ми зрозуміли, що стає кращим прогноз ВВП. Після цього підписали угоди про газ, і в нас минули до того часу вибори до Верховної Ради", - пояснила Гонтарева рішення Нацбанку.

Вона підкреслила, що знайти реальний курс наразі так і не вдалося. "Десь між 15 і 16 ми перебуваємо, і ми далі його шукаємо", - резюмувала голова НБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram