ГоловнаЕкономікаФінанси

Пинзеник: у бюджеті закладено "діру" на 190 млрд грн

Депутат знайшов у прийнятому законі невраховані витрати і завищені доходи

Пинзеник: у бюджеті закладено "діру" на 190 млрд грн
Фото: Макс Левин

В ухваленому насліпо бюджеті на 2015 рік закладено прихований дефіцит у розмірі щонайменше 190 млрд гривень. Про це заявив колишній міністр фінансів, депутат Ради від фракції БПП Віктор Пинзеник.

"Нестачу коштів як різницю між доходами та витратами уряд визначив у 64 млрд грн. Але частину витрат "забули" показати як витрати. Такі витрати передбачено законом, але в підсумку витрат їх немає. А таких витрат набирається на суму 88 млрд грн", - повідомив він. Пинзеник пояснив, що йдеться про "Нафтогаз", підприємства ПЕК, рекапіталізацію банків і Фонд гарантування вкладів.

"А ще є витрати, включно з тими, які слід здійснити відповідно до рішень Європейського суду з прав людини, які передбачено здійснити не грошима, а папірцями (векселями) - майже 8 млрд", - підкреслив Пинзеник.

Крім того, він вважає, що в бюджеті завищено план доходів на 30 млрд гривень.

"Набігає 190 млрд: 64 + 88 + 30 + 8 + не визначена законом сума на розсуд уряду. Зазначу, що це враховує зміни в податкове і бюджетне законодавство, подані разом з проектом бюджету, а також не бере до уваги те, що НБУ не підтвердив можливість триразового збільшення перерахувань", - заявив Пинзеник.

Нагадаємо, що депутати ухвалили проект бюджету без ознайомлення з переліком дохідних і видаткових статей бюджету. Той проект, який опубліковано на сайті Ради, не враховує правок у податкове і бюджетне законодавство, які ухвалили в неділю-понеділок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram