ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада посилила мораторій на стягнення квартир при несплаті валютної іпотеки

Депутати дозволили позичальникам не платити за кредитами

Рада посилила мораторій на стягнення квартир при несплаті валютної іпотеки
Фото: Макс Левин

Верховна Рада закрила лазівку, за якою кредитори обходять мораторій на стягнення предмета іпотеки у неплатоспроможних валютних позичальників.

За відповідний проект закону №1610 сьогодні у другому читанні і в цілому проголосували 290 народних депутатів.

Ще на початку червня парламент прийняв закон, який забороняє відбирати у позичальників житло, що перебуває під заставою за валютними кредитами (у разі якщо це єдине житло). Однак, як йдеться у пояснювальній записці до нового проекту, кредитори знайшли спосіб обійти цей мораторій.

"Усупереч зазначеним вище нормам відбуваються масові порушення прав людини на житло через ігнорування вимог цього закону в нотаріальній практиці. Неодноразово виникають ситуації, коли через вчинення виконавчого напису нотаріуса особа позбувається свого єдиного житла", - стверджується в документі.

Тому в червневий проект внесли доповнення і вказали, що виконавчий напис нотаріуса не може бути підставою для стягнення предмета іпотеки. Також проект закону пропонує заборонити примусове виселення мешканців у будь-якому порядку.

Нагадаємо, що закон про мораторій втратить чинність, коли буде ухвалено закон про конвертацію валютних кредитів у гривню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram