ГоловнаЕкономікаДержава

Реєстр нерухомості викладуть в Інтернет з 1 січня

Довідка про майнові права коштуватиме 17 гривень

Реєстр нерухомості викладуть в Інтернет з 1 січня
Фото: Макс Требухов

Реєстр речових прав на нерухоме майно викладуть в Інтернет з 1 січня. Вартість отримання довідки в ньому становитиме 17 гривень.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані, озвучені сьогодні на круглому столі про реєстр.

Рішення відкрити реєстр нерухомості ухвалила Верховна Рада в жовтні цього року. Вона прописала в законі, що інформація про нерухомість має бути відкритою і загальнодоступною і що її можна отримати як в паперовому вигляді, так і в електронній формі через Інтернет.

"[Реєстр уже] підготовлений для того, щоб забезпечити безперебійну роботу реєстраторів, забезпечити належний доступ до майнового реєстру і забезпечити належний доступ громадян та інших осіб до запитуваної інформації", - заявив сьогодні заступник глави Мін'юсту Ігор Алексєєв.

"Закон з моменту набуття чинності дозволяв нам розробляти порядок протягом трьох місяців, але, враховуючи, що технічна можливість відкриття цього реєстру є з 1 січня 2015 року, то з цієї дати має запрацювати порядок надання безпосередньо доступу та отримання інформації", - повідомила у свою чергу директор департаменту цивільного, фінансового та земельного законодавства Олена Ференс.

Директор підприємства "Інформаційний центр" Леонід Богданов припустив, що якщо раніше про майнові права було надано близько 1 мільйона довідок, то десь половина цієї кількості перейде тепер в Інтернет. Він заявив, що за потреби потужності реєстру дозволять обробляти через Інтернет і мільйон довідок.

Надіслати запит на інформацію про об'єкт інтересу, вказавши його адресу, зможе будь-яка людина. Потрібно буде також вказати свої персональні дані, проте, оскільки перевірити їх неможливо, ідентифікувати людину будуть за банківською карткою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram