ГоловнаЕкономікаДержава

Міненерго і ДТЕК повідомили протилежні дані про постачання вугілля з Росії (оновлено)

Відвантаження припинилися з вечора 21 листопада

Міненерго і ДТЕК повідомили протилежні дані про постачання вугілля з Росії (оновлено)

Міністерство енергетики та вугільної промисловості спростувало інформацію про зупинку поставок вугілля з Росії.

"Міністерство цього не підтверджує. Офіційно жодні документи не надходили. Ця інформація не відповідає дійсності", - написала у фейсбуці прес-секретар відомства Олена Міщенко.

Тим часом енергохолдинг ДТЕК, який належить Рінату Ахметову, блокування поставок з Росії підтвердив. "ДТЕК Енерго" підтверджує, що з вечора 21 листопада відвантаження вугілля за нашими контрактами від постачальників з Кузбасу призупинене. Офіційних повідомлень з приводу затримки відвантажень компанія не отримувала. Зараз ми намагаємося з'ясувати причини та обставини ситуації, що склалася", - сказано в повідомленні компанії, пишуть "Українські новини".

Оновлення. Через деякий час Міщенко опублікувала коментар міністра енергетики Юрія Продана, який теж підтвердив, що російське вугілля більше не надходить в Україну. "За інформацією, яка є у Міністерства енергетики та вугільної промисловості від компаній "Центренерго" і ДТЕК, поставки вугілля з Росії припинено", - повідомив міністр.

Раніше про призупинення поставок повідомили "Інтерфакс-Україна" та "ЛІГАБізнесІнформ", посилаючись на свої джерела. За їхніми даними, мова йде тільки про енергетичне пісне вугілля і антрацит, на яких працює половина українських теплових електростанцій. У Міненерговугілля оцінюють потребу в імпорті у 1-1,2 млн тонн вугілля цих марок на місяць, з яких державному "Центренерго" необхідно близько 330-350 тис. тонн.

Найбільшим імпортером російського вугілля є ДТЕК. На середину листопада холдинг вже імпортував з РФ 1,3 млн тонн енергетичного вугілля.

В Україні на вугіллі повністю або частково працюють всі 14 теплових електростанцій. З них сім - на вугіллі антрацитної групи "А" і "Т". Це переважно ТЕС на сході і в центрі країни - Трипільська, Придніпровська, Криворізька, Запорізька, Зміївська, Луганська і Старобешівська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram