ГоловнаЕкономікаБізнес

Державі радять змінити комітет кредиторів "Сумихімпрому"

П'ять із шести місць у ньому отримали люди Фірташа

Державі радять змінити комітет кредиторів "Сумихімпрому"
Фото: tsn.ua

З'явилася необхідність зміни комітету кредиторів ПАТ "Сумихімпром", майже 100% акцій якого належить державі.

Таку думку висловив юрист із корпоративного права Олександр Щербань агентству УНІАН, коментуючи звернення Фонду державного майна України до Генеральної прокуратури та Міністерства юстиції з проханням розслідувати навмисне доведення "Сумихімпрому" до банкрутства менеджментом підприємства.

"Актуальність зміни комітету кредиторів зросла, зокрема у зв'язку з результатами проведеного державного аудиту діяльності підприємства, результати якого вказують на високу ймовірність навмисного доведення до банкрутства ПАТ "Сумихімпром" менеджментом хімічного концерну, який, як відомо з публікацій у ЗМІ, контролюється підприємцем Дмитром Фірташем. На користь цієї точки зору свідчить продаж продукції "Сумихімпромом" за заниженими цінами, дивне з точки зору логіки придбання підприємством продукції, аналогічної тій, яку "Сумихімпром" виробляє. Наведені факти зафіксовано держаудитом, вони містяться в листі ФДМ на адресу Генпрокуратури та Мін'юсту. Складно інтерпретувати ццю інформацію інакше, ніж навмисне доведення "Сумихімпрому" до банкрутства, зокрема у зв'язку зі збитковою діяльністю підприємства в окремі роки, що фіксується на тлі різкого зростання обсягу доходу", - вважає юрист.

При цьому, як зазначає Щербань, до складу комітету кредиторів "Сумихімпрому" увійшли переважно представники підконтрольної Дмитру Фірташу DF Group або структури, афільовані з найближчими діловими партнерами цього бізнесмена - ТОВ "КУА "Промислові інвестиції", банк "Надра", ТОВ "Синтез Ресурс", ПрАТ "Кримський Титан", Ostсhem International GmbH, які отримали п'ять з шести місць в комітеті кредиторів "Сумихімпром".

Представникові держави, якому належить майже 100% акцій ПАТ "Сумихімпром", як і представникам банків-кредиторів, яким підприємство заборгувало близько 1,2 млрд. грн., місця в комітеті кредиторів не знайшлося.

Очолює комітет кредиторів "Сумихімпрому" генеральний директор підприємства Ігор Лазакович, який, судячи з результатів держаудиту, безпосередньо причетний до доведення хімічного концерну до стану банкрутства. Таким чином, процедуру банкрутства і санації підприємства очолюють і здійснюють особи, дії яких стали причиною банкрутства ПАТ "Сумихімпром". Про це йшлося у відкритому зверненні Громадської робочої групи з питань вирішення проблем титанової галузі України.

"Знаючи історію питання, складно припустити, що нині дійсний комітет кредиторів ПАТ "Сумихімпром" має намір враховувати інтереси держави. Нинішній склад цього органу відстоюватиме інтереси DF Group, які, можливо, полягають у максимальному затягуванні процедури санації, кінцевою метою чого може бути ліквідація "Сумихімпрому" як юридичної особи з подальшою передачею цілісного майнового комплексу підприємства під контроль DF Group", - припускає юрист.

Важливості набуває і необхідність вироблення реалістичної позиції ФДМ з питання плану санації "Сумихімпрому". "Фонд наполягає на доопрацюванні плану санації. Однак, необхідно розуміти, що доки комітет кредиторів ПАТ "Сумихімпром", його керівник, як і розпорядник майном підприємства, підконтрольні DF Group, безглуздо очікувати підготовки якісного плану санації. Не викликає сумніву гостра необхідність зміни комітету кредиторів ПАТ "Сумихімпром", введення в його склад представників держави та банків-кредиторів, призначення на посаду голови комітету кредиторів особи, яка не буде підконтрольною бізнес групі Фірташа-Льовочкіна "- вважає Щербань.

Нагадаємо, 22 серпня 2014 року Громадська робоча група з питань вирішення проблем титанової галузі України направила відкритий лист із закликом до Генпрокуратури і Міністерства внутрішніх справ звернути увагу на необхідність залучення до відповідальності осіб, причетних до навмисного доведення до банкрутства ПАТ "Сумихімпром". Уже 26 серпня 2014 року Фонд держмайна направив листа до Генпрокуратури України та Міністерства юстиції зі зверненням щодо виявлених фондом фактів, які можуть свідчити про завдання значного економічного збитку ПАТ "Сумихімпром" і з проханням розслідувати навмисне доведення до банкрутства ПАТ "Сумихімпром".

У своєму листі Громадська робоча група рекомендувала перевірити факти, що свідчать про доведення ПАТ "Сумихімпром" до банкрутства організованою групою осіб на чолі з Фірташем та Сергієм Льовочкіним за участю Лазаковича, інших посадових осіб підприємства, а також посадових осіб ТОВ "КУА "Промислові інвестиції", ТОВ "Синтез Ресурс", ЗАТ "Кримський Титан", Іршанський ГЗК, Вільногірський ГМК, Ostchem International GmbH, Ostchem Germany GmbH, та за наявності підстав притягнути винних до кримінальної відповідальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram