ГоловнаЕкономікаДержава

Українські заводи далі оснащують російську армію, - The Washington Post

Заводи експортують запчастини для літаків, вертольотів і ракет

Українські заводи далі оснащують російську армію, - The Washington Post
Продукция компании Мотор Сич
Фото: sdelanounas.in.ua

Українські заводи відвантажують товари військового призначення до Росії, незважаючи на підтримку нею заколотників на Донбасі. Про це пише шеф московського бюро американської газети The Washington Post Майкл Бірнбаум (переклад ИноПресса).

"Механізми українського виробництва використовують у силових установках російських бойових кораблів. Українські системи управління не дають збитися з курсу російським супутникам раннього виявлення. Українські розробники спроектували найпотужніші російські міжконтинентальні балістичні ракети, СС-18 "Сатана". Українські запчастини застосовують ще в цілому ряді інших російських ядерних озброєнь", - пише Бірнбаум.

Він зазначає, що військова промисловість України і Росії дуже пов'язані з радянських часів, а в коридорах українських компаній досі висять портрети радянських генералів та інженерів.

Президент України Петро Порошенко ще в червні видав наказ про припинення експорту військових виробів до Росії, але цей наказ так і залишився на папері. Адміністрації військових заводів кажуть, що ніяких офіційних розпоряджень про припинення поставок не отримували. Можливо, це пов'язано з намаганням зберегти робочі місця в ключових промислових регіонах на сході, або ж у симпатіях Москві.

Зокрема, "майже всі" необхідні їй двигуни для бойових і транспортних вертольотів, а також "велику частину" двигунів для транспортних літаків Росія як і раніше отримує від запорізького підприємства "Мотор-Січ". Прес-секретар цього підприємства Анатолій Малиш у розмові з The Washington Post заявив: "Ми залежимо від Росії. [Київське керівництво] вважає, що національні інтереси важливіші від економіки. Але нехай вони поговорять з безробітними. Ми теж патріоти... У нас своя партія, партія "Мотор-Січ".

Високопоставлений представник українських силових структур, ім'я якого в статті не називається, висловив обурення: "Як можна співпрацювати з ворогом? Це якась абракадабра". У той же час він визнав, що відмова від експорту в Росію "буде означати смерть заводів і підприємств".

Наслідки ускладнення відносин з Росією вже відчуваються на заводі "Південмаш", який обслуговує російські МБР СС-18. Як розповів Бірнбауму співробітник цього підприємства, який попросив зберегти його ім'я в таємниці, нових замовлень з Росії завод зараз не отримує, через що довелося урізати зарплату персоналу і перейти на триденний робочий тиждень.

Заступник губернатора Дніпропетровської області Борис Філатов погоджується з думкою, що Україні слід перервати співпрацю з Росією, але промисловість країни, за його словами, потребує міжнародної допомоги. В іншому випадку співробітники підприємств "можуть виїхати в Росію, Іран або Північну Корею", вважає він.

Тим часом Росія, зі свого боку, вже вживає заходів для заміщення імпорту. Керівник компанії "Ростек", головного російського конкурента заводу "Мотор-Січ", у червні пообіцяв довести виробництво вертолітних двигунів з нинішніх 50 до необхідних 300-350 на рік до 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram