ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна почала штрафувати російські авіакомпанії за польоти в Крим

Стягнути гроші з авіаперевізників буде складно

Україна почала штрафувати російські авіакомпанії за польоти в Крим
Фото: EPA/UPG

Державна авіаційна служба почала штрафувати російський авіакомпанії за польоти в Крим.

Станом на 29 липня, штрафи на загальну суму 24,5 млн грн було виписано 13 перевізникам, пише "Капитал" з посиланням на дані служби.

Серед них - "Аерофлот" (14,55 млн грн), S7 Airlines (6,12 млн грн), "ВІМ-Авиа" (1,09 млн грн), "Ак Барс Аеро" та "Рус Джет" (408 тис. грн), "Шар Інк", Red Wings, "Газпром-Авиа", "Атран", "Центр-Юг", "Уральськие авиалинии" (всі по 272 тис. грн), а також "224 Летный отряд" та "Специальный летный отряд "Россия", що обслуговує президента Росії (по 136 тис. грн).

Ці штрафи стосуються порушення повітряного простору у березні та на початку квітня. "З цього випливає, що, швидше за все, загальні обсяги штрафів зростатимуть, оскільки основна маса польотів проводиться влітку, у високий туристичний сезон", - заявило джерело в Кабміні.

Проте стягнути гроші з авіакомпаній буде складно. Щоб домогтися виплати, Державіаслужбі доведеться звертатися в російські суди (так як рішення українських судів у Росії не діють), виграти які буде дуже складно з політичних причин. Якщо Державіаслужба подасть позов до російського суду і програє його, то після цього треба буде звертатися в міжнародні судові інстанції: Європейський суд з прав людини, Міжнародний суд ООН та ін. з вимогою про оплату штрафів.

Нагадаємо, що з 12 березня, у зв'язку з окупацією Криму, Україна заборонила польоти на півострів. Аналогічні заборони ввели Європейська організація з безпеки польотів (Eurocontrol) та Міжнародна організація цивільної авіації (IСAO).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram