ГоловнаЕкономікаФінанси

Фонд гарантування вкладів зможе отримувати беззворотні позики від держави

Кабмін затвердив порядок поповнення активів ФГВФО у разі крайньої потреби

Фонд гарантування вкладів зможе отримувати беззворотні позики від держави
Фото: Макс Левин

Кабмін 9 липня затвердив постанову №251, яка передбачає можливість надання Фонду гарантування вкладів безвідсоткових та беззворотних позик.

Такий механізм поповнення активів фонду використовуватиметься під час виведення з ринку неплатоспроможного банку, зобов'язання якого становлять більше за 2% зобов'язань всієї банківської системи, або ж у разі, якщо сам фонд стане неплатоспроможним і матиме заборгованість за кредитами Нацбанку та держави.

Підставою для надання кредиту є ризик недостатності коштів фонду і вичерпання можливостей їх поповнення за рахунок інших джерел під час здійснення виплат вкладникам неплатоспроможних банків.

Для надання кредиту фонд має подати до Мінфіну прохання про його виділення із зазначенням розміру, строків надання і користування, а також обґрунтуванням. Приймати остаточне рішення буде Верховна Рада.

Нагадаємо, поповнення активів Фонду гарантування вкладів зазвичай відбувається за рахунок відрахувань банків. Проте цього року, у зв'язку з великою кількістю неплатоспроможних установ фонду, доводиться займатися виплатою вкладів цілої низки банків, зокрема великих, таких як "Форум", Брокбізнесбанк або Південкомбанк.

Для поповнення активів фонд у червні залучив 4,2 млрд грн у вигляді кредиту від Національного банку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram