ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін ввів ліміти споживання газу на осінь-зиму

В України є 23 з 30 млрд кубометрів, необхідних на опалювальний період

Кабмін ввів ліміти споживання газу на осінь-зиму
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів у середу прийняв постанову про заходи щодо забезпечення населення, підприємств, установ і організацій природним газом до кінця опалювального сезону 2014 - 2015 років, яка передбачає введення лімітів споживання палива.

Про це повідомила прес-служба Міненерговугілля.

Згідно з показниками, зазначеними у проекті постанови, передбачається скорочення використання природного газу промисловістю та підприємствами комунальної теплоенергетики на 30%, бюджетними організаціями на 10%.

На серпень-березень промисловості встановлено ліміт у 7,53 млрд куб. м, бюджетним установам та організаціям - 0,63 млрд куб. м, підприємствам ТКЕ - 5,85 млрд куб. м. За цей же період очікуваний обсяг використання природного газу населенням становить 13,56 млрд куб. м, на виробничо-технологічні витрати і втрати газодобувних і газотранспортних підприємств та інше припаде 2,66 млрд куб. м.

Загалом споживання має становити 30,23 млрд. куб. м. З них 9,5 млрд грн можна підняти з підземних сховищ, 13,5 млрд кубометрів забезпечать газовидобувні підприємства.

Дефіцит палива, який доведеться покривати за рахунок імпорту, становитиме 7,23 млрд кубометрів. За даними Міненерго, існуючі технічні можливості імпортних поставок з країн ЄС дозволяють здійснювати щодобовий імпорт природного газу в обсязі 43 млн куб. м, що потенційно дозволяє імпортувати протягом серпня - березня до 10,5 млрд куб. м. Тобто російський газ може не знадобитися.

Нагадаємо, з 16 червня Росія припинила поставки газу в Україну через непогашений борг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram