ГоловнаЕкономікаДержава

Росія може обмежити ввезення сільгосппродукції з України через жуків

Россільгоспнагляд побоюється шкідників кукурудзи

Росія може обмежити ввезення сільгосппродукції з України через жуків
Западный кукурузный жук
Фото: sovxoz.com

Россільгоспнагляд заявив про готовність обмежити ввезення сільгосппродукції з України через поширення західного кукурудзяного жука, одного з найнебезпечніших шкідників кукурудзи.

Про це йдеться в повідомленні відомства. Цей жук потрапив до Європи 1992 року зі США, уперше його зареєстрували на кукурудзяному полі неподалік аеропорту Белграда, повідомляють в Россільгоспнагляді. З 1994 року жук стрімко поширювався Центральною та Східною Європою, і сьогодні він є вже в 22 країнах Європи.

2001 року жук з'явився на території України, у Закарпатській області. 2006 року він подолав Карпати в напрямку міста Стрий у Львівській області й почав поширюватися в південно-західній частині України. На 1 січня 2014 року цього жука виявили в сімох областях країни: Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій і Вінницькій.

Є дані, що він поширюється і на території Волинської області.

У Росії побоюються, що з території України він може потрапити і в Росію. Зокрема, 2011 року живого кукурудзяного жука виявили у феромонній пастці на території прикордонпункту "Матвіїв Курган" у Ростовській області. Того року його виявили на іншому прикордонному пункті в Ростовській області.

Россільгоспнагляд наголошує, що личинки цього жука пошкоджують кореневу систему, а дорослі особини харчуються усіма наземними частинами кукурудзи, зокрема зернами молочно-воскової стиглості. Крім того, мігруючи на нові території, жук може перенести вірус хлоротичної плямистості кукурудзи, який разом з вірусом смугастої мозаїки пшениці або вірусом карликової мозаїки кукурудзи спричиняє летальні некрози рослин з втратою врожаю до 90%.

"Зважаючи на вкрай високий ступінь загрози проникнення кукурудзяного жука... Россільгоспнагляд не виключає ймовірності введення тимчасових обмежень на ввезення підкарантинної продукції з України всіма видами транспорту", - йдеться в повідомленні.

Російське відомство зазначає, що двічі зверталося із цього приводу в Держветслужбу України, але реакції з українського боку не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram