ГоловнаЕкономікаДержава

Чи можливе в Україні економічне диво?

Текст виступу голови правління державного Ощадбанку Андрія Пишного на IV Національному Експертному Форумі.

Фото: Макс Левин

Я б відповів – однозначно ТАК. Прем’єрка Ізраїлю Голда Меїр, до речі, уродженка Києва, коли в неї питали - в чому полягає економічний успіх її країни в умовах війни, відповідала «Наша секретна зброя – повна відсутність альтернативи».

Ми з вами вже були очевидцями першої частини УКРАЇНСЬКОГО ДИВА – РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ.

Ще півроку тому ніхто з нас не міг уявити, що будемо мати новий український уряд і нового главу держави. Так само, як і цього економічного форуму із сьогоднішнім порядком денним.

Щоправда, так само ніхто не міг уявити, якою дорогою ціною це нам обійдеться.

Отже, МИ НЕ МАЄМО АЛЬТЕРНАТИВИ.

Тож наразі триває другий етап РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ. Її мета – перетворити кредит довіри українців та міжнародну допомогу Україні в економічний успіх.

Ситуація ускладнюється російською окупацією в Криму і війною російських найманців та проросійських терористів на Донбасі. Це підважує основи повоєнного світового порядку і шкодить не лише Україні, але й цілій Європі та світові.

Проте російська агресія робить українців і західний світ згуртованішими. Змушує працювати оперативніше і застосовувати нестандартні підходи. Адже за кожним рішенням найдорожче, що в нас є, люди, їхня безпека і їхні життя.

Ізраїль – яскравий доказ того, як країна в стані воєнного протистояння може демонструвати економічний успіх. Причому успіх цей забезпечили не в останню чергу вихідці з колишнього СРСР.

Для мене вже сьогодні є дивом, як українці допомагають своїй армії.

Починаючи від добровольців у військкоматах і завершуючи закупкою бронежилетів для наших вояків та купівлею військових облігацій в Ощадбанку на підтримку нашого війська.

Тому там, де стоїть питання руба про існування нас як нації, як держави, ми спроможні на диво.

Фото: Макс Левин

Ще три місяці тому в нас була порожня казна. Стояло питання про те, чим платити пенсії та інші соціальні виплати.

Уряд ухвалив низку рішень і Україна відійшла від краю економічної прірви.

Країна вистояла. Вирівнюється валютний курс. Третій тиждень поспіль зафіксовано перші, але впевнені паростки притоку депозитів у банківській системі.

В Україну прийшла міжнародна макрофінансова допомога. Безпрецедентна за всі роки незалежності. Це посилює довіру інвесторів.

Підписана політична частина угоди про асоціацію з ЄС, а незабаром буде підписана й економічна.

Загалом угода про асоціацію – найкращий пакет реформ і єдино правильний рецепт для української економіки, який передбачає її комплексне «лікування».

Власне, я назвав би це скоріш не реформуванням, а народженням нової, сучасної, української економіки.

Адже те, що ми мали всі попередні роки, це напівсировинний технологічно відсталий залишок радянського господарського комплексу колоніального типу.

Він просякнутий корупційними схемами і розрахований на постійні ін’єкції державних дотацій, надзвичайно залежить від світових ринків та своєю пуповиною прив’язаний до російського газу.

Які точки росту нової української економіки?

В умовах фактичної війни проти Української держави на це питання відповісти однозначно дуже складно.

Тому пропоную зупинитися на очевидних напрямках.

По-перше, це мінімізація споживання, а далі й повна відмова від російського газу. Запровадження енергозбереження, збільшення в енергобалансі електроенергії та альтернативних носіїв. Це реальна точка росту. Я б назвав це ліквідацією ключової корупційної діри, яка 23 роки знищувала українську економіку та українську державність.

По-друге, саме життя підказало нам інвестувати і розвивати військово-оборонний комплекс та збройні сили. До речі, саме цей напрямок є головним ключем до ізраїльського економічного дива. Війна навчила їх бути багатими. Відтак оборонний комплекс може стати майданчиком для розробки і втілення високих технологій та інновацій, які згодом використовуються і в мирних галузях економіки.

По-третє, Україна може по праву стати світовим лідером з виробництва продовольства та значно посилити свої позиції на світовому ринку ІТ. Наша країна входить в десятку країн де найінтенсивніше розвивається Інтернет. А українські ІТішники – одні з кращих у світі.

Фото: Макс Левин

Досить конкурентоспроможним може стати кластер науки й освіти, якщо він чітко зорієнтується на потреби економіки в підготовці висококласних фахівців у партнерстві з бізнесом.

І нарешті – Fuck Coruption – модне гасло, яке має пронизувати всі сфери життєдіяльності та посилити бізнес-ініціативу.

Тоді у декорумпованій економіці міжнародна та українська банківські системи відіграватимуть роль реального локомотива росту.

 Якщо говорити про торгові відносини з ЄС та Росією, то тут, переконаний, ЄС має звернути першочергову увагу на Україну. І переносити великі інвестиційні проекти сюди. Це було б найефективнішою економічною санкцією проти режиму Путіна та на підтримку системних перетворень в Україні. Це і є план МаршАла для України.

Мені складно сказати, як розвивати торгові відносини з державою-агресором. Очевидно, це неможливо і не виправдано. Тільки окупація Криму і рейдерське захоплення української власності на півострові (в тому числі й Ощадбанку) – це сотні мільярдів доларів прямих збитків для України.

Загалом російська агресія проти України – це на сьогодні десятки загиблих українських військових, зруйновані міста, поламані долі сотні тисяч мирних людей, які щодня перебувають під загрозою смерті. Якими грошима обрахувати людське горе? Якими торговими відносинами з Росією це можна компенсувати? Питання риторичні.

Водночас Захід має усвідомити, що економічне диво в Україні – це ще й іспит для самого Заходу та всієї міжнародної спільноти.

Адже успіх України – це єдиний шанс перемогти режим Путіна та змінити Росію. Успіх України – це успіх Заходу і всього цивілізованого світу.

За такого підходу українське економічне диво – питання лише часу. Переконаний, що невеликого. Альтернатива тут відсутня.

Андрій ПишнийАндрій Пишний, голова правління "Ощадбанку"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram