ГоловнаЕкономікаДержава

Українська делегація летить до Європи на переговори щодо газу

Європейські компанії пропонують Україні дешевий газ по 320-350 доларів

Українська делегація летить до Європи на переговори щодо газу
Фото: willbe.ru

Українська урядова делегація завтра, 17 червня, відбуває до Європи для проведення переговорів з європейськими компаніями про організацію реверсних поставок газу в Україну.

Про це заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомили в Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну.

"Україні зараз пропонують дешевий газ, дешевше навіть за 350 доларів, 320 доларів. Це європейські компанії, які володіють ресурсом і готові його поставити в Україну. Напевно, прийшов час це зробити", - цитує Коболєва сайт уряду.

При цьому Коболєв підкреслив, що "Нафтогаз" вже працює за схемою організації газових поставок з німецькою компанією RWE і французькою "Газ де Франс", але "є пропозиції і від інших компаній".

"Якщо німецька компанія може купувати газ по 300 дол., може, є сенс, щоб купувала німецька компанія і зберігала газ в сховищах України. Навіщо "Нафтогазу" купувати газ навіть по 385 доларів, якщо інші його купують дешевше?", - зазначив Коболєв.

При цьому він підкреслив, що поряд з обґрунтованою ціною повинен бути і обґрунтований тариф на транспортування газу.

Нагадаємо, 16 червня російський монополіст "Газпром" відключив Україні поставки газу та ввів режим передоплати поставок палива.

Окрім того, Україна і Росія подали позови до Стокгольмського арбітражу: Україна - про встановлення справедливої ціни на газ за умови збереження діючого контракту та про стягнення 6 млрд дол в якості переплати в попередні періоди. Позовна вимога російської сторони - стягнути з України борг за спожите паливо у розмірі 4,5 млрд дол.

Переговори про врегулювання ціни на газ між "Нафтогазом" і "Газпромом" тривали від початку червня, останній їх раунд відбувся у Києві 14-15 червня. Переговори закінчилися нічим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram