ГоловнаЕкономікаДержава

Путін: Україна заводить газові переговори у глухий кут

У Кабміні не згодні на запропонований Росією формат знижки

 Путін: Україна заводить газові переговори у глухий кут
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія пропонує Україні ті самі умови газової знижки, які "Нафтогаз" мав за Віктора Януковича, але в Києві, відкидаючи їх, свідомо заводять переговори у глухий кут.

Про це він сказав на нараді з членами російського уряду, пише ИТАР-ТАСС.

"Газпром" запропонував українським партнерам ті самі умови, які мав уряд Віктора Федоровича Януковича: знижка з контрактної ціни у $100, кінцева ціна $385 за тисячу кубів. Українським партнерам нібито мало цих знижок, вони претендують на більше, правда, не дуже зрозуміло, на якій підставі. Росія веде переговори щодо газу абсолютно відкрито, прозоро. Вважаємо, що наші пропозиції більш ніж партнерські, спрямовані на те, щоб підтримати українську економіку в достатньо складний для неї час", - сказав Путін.

"Судячи з усього, справу свідомо заводять у глухий кут", - додав російський президент. Путін пригрозив, що якщо пропозиції "Газпрому" відкинуть, Росія перейде в "абсолютно іншу стадію" газового партнерства.

Проте наразі Путін доручив уряду опрацювати варіант фіксації пільгових умов постачання газу в Україну на певний час. "Я просив би уряд, голову уряду подумати над питанням про те, як можна було б на рівні уряду Російської Федерації або за домовленістю з урядом України зафіксувати ці умови і зробити їх абсолютно надійними і незмінними протягом певного часу", - сказав він.

"Взагалі ситуація, звичайно, дивна, бо є контракт, який чинний і підписаний давно, зокрема й людьми, які й сьогодні працюють в уряді, але вони на якомусь етапі чомусь вирішили від нього відмовитися - дивно це, але факт", - поскаржився Путін.

Нагадаємо, прем'єр України Арсеній Яценюк заявив, що "Нафтогаз" відхилив знижку у $100, оскільки її запропонували оформити у вигляді зниження експортного мита. Цю знижку так само легко скасувати, як і надати. Україна наполягає на контрактному закріпленні знижки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram