ГоловнаЕкономікаДержава

Парламент скасував мита на експорт газу в Європу

Україна готується здавати свої ПСГ в оренду

Парламент скасував мита на експорт газу в Європу
Фото: www.utg.ua

Верховна Рада в четвер скасувала експортні мита на природний та зріджений газ під час його поставок до країн Енергетичного співтовариства. За ухвалення цього законопроекту проголосували 254 депутати.

Закон прийнято в рамках виконання зобов'язань України щодо приведення свого законодавства у відповідність із законодавством ЄС.

Зараз мито на експорт природного газу становить 35% від митної вартості товару, але не менше від 400 гривень за 1 тис. куб. м. Скасування мита дозволить європейським країнам використовувати українські підземні сховища газу і вибирати газ, коли це потрібно, не сплачуючи за це.

Таким чином, Україна готується до того, щоб активно здавати в оренду свої потужності зі зберігання газу, які є найбільшими в Європі. У ПСГ можна одночасно зберігати понад 30 млрд кубометрів газу, зараз вони заповнені менш ніж на 40%.

Газ власного видобутку Україна спрямовує на потреби населення, російський газ заборонено експортувати за контрактом. При цьому "Нафтогаз" зараз веде переговори з "Газпромом", і одним з пунктів саме є можливість реекспорту палива.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram