ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" допускає зниження ціни на газ для України

Оплата "Нафтогазом" частини боргу зробила Росію поступливішою

"Газпром" допускає зниження ціни на газ для України
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" допускає зниження ціни на газ для України, якщо "Нафтогаз" погасить свої борги.

"У разі погашення українського газового боргу російська сторона буде готова розглянути схему вирішення цінового питання не тільки через зниження експортного мита, але і шляхом прямих комерційних переговорів на корпоративній основі", - цитує главу компанії Олексія Міллера РБК-Україна.

Україна повністю оплатила поставки газу в січні-березні цього року. При цьому "Нафтогаз" винен ще близько $1,5 млрд за поставки в листопаді-грудні, а окрім того, невирішеним залишається питання оплати палива, яке Україна купувала в квітні-травні.

"Газпром" хоче, щоб воно було оплачено з розрахунку $485 за тисячу кубометрів, тимчасом як Україна наполягає на ціні, яка діяла в першому кварталі, - $268,5.

Європейський комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, який виступає в ролі своєрідного посередника між Україною і Росією, в свою чергу заявляв, що російський газ для України має коштувати $350-380 за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, що 2 червня відбудеться черговий раунд переговорів Україна-ЄС-Росія з приводу умов поставок російського палива.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram