ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" відклав введення режиму передоплати для України

Україні дали тиждень, щоб повернути ще $1,5 млрд

"Газпром" відклав введення режиму передоплати для України
Фото: www.gazprom.com

Російський "Газпром" переніс введення режиму передоплати для України із 3 на 9 червня, заявив голова компанії Олексій Міллер.

"Україна заплатила перший транш за постачання газу. Сьогодні на рахунок "Газпрому" надійшли $786 млн. Ми вітаємо початок погашення боргу Україною і переносимо режим передоплати на 9 червня. Введення режиму передоплати залежатиме від погашення в повному обсязі боргу за постачений до 1 квітня газ в обсязі 2237 млн доларів, частина якого сьогодні була оплачена, і від прогресу в платежах за постачання у квітні і травні. Оплата за травень повинна бути здійснена до 9 червня", - цитує Міллера ИТАР-ТАСС.

За даними видання, Росія отримала від України два платежі, призначення яких - плата за лютий і березень 2014 року.

У неділю пізно ввечері "Нафтогаз України" повідомив, що скерував "Газпрому" проект додаткової угоди до газового контракту на період з 2009-го по 2019 рік на купівлю та продаж російського палива. Цим документом передбачено внесення змін в умови контракту в частині ціни, обсягів і умов постачання природного газу.

Нагадаємо, що Україна ще має заплатити майже $1,5 млрд за газ, який імпортували наприкінці минулого року. Також не оплачено постачання російського газу у квітні та травні.

Окрім того, якщо режим передоплати все ж активують, Україні доведеться оплатити червневі поставки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram