ГоловнаЕкономікаБізнес

Китайська компанія відмовилася будувати порт в окупованому Криму

Проект передбачав $3 млрд інвестицій

Китайська компанія відмовилася будувати порт в окупованому Криму
Фото: EPA/UPG

Китайська компанія Beijing Interoceanic Canal Investment Management Co (BICIM) заявила про вихід із проекту будівництва глибоководного порту в Криму.

Про це заявили у BICIM агентству "Укрінформ".

"Враховуючи всім відомі причини, наша компанія тимчасово призупинила роботу над проектом і зараз не планує її відновлювати", - наголошено в повідомленні BICIM.

Будівництво нового глибоководного порту в Криму було проектом минулої влади. У грудні в Пекіні було підписано меморандум про будівництво порту в районі селища Фрунзе в Сакському районі. Учасником меморандуму з українського боку мала виступити приватна севастопольська компанія "Київгідроінвест", а з китайської - BICIM, а точніше якась "Сіньвей", "дочка" BICIM, створена спеціально для участі в будівництві порту.

Планувалося, що китайці на першому етапі інвестують $3 млрд. За ці гроші Україна збиралася побудувати порт з глибиною акваторії 25 м. Проект хотіли реалізувати за 4-5 років, розрахункова потужність порту мала становити від 140 млн тонн вантажів на рік.

Після зміни влади і початку кримських подій про проект на деякий час забули. Але цього тижня російські ЗМІ, за словами першого віце-прем'єра Республіки Крим Рустама Теміргалієва, повідомили, що китайські інвестори відновили припинені взимку переговори.

Заява BICIM, яку має "Укрінформ", спростовує слова Теміргалієва.

Варто зазначити, що посол України в КНР Олег Дьомін також упевнений, що великі державні та впливові приватні китайські компанії навряд чи підуть працювати до Криму, поки він буде окупованою територією. "Зараз фактично жодна іноземна компанія, крім російських, не працює в Криму. Відмовилися, до речі, і китайські", - сказав він.

Дьомін також підтвердив, що BICIM не будуватиме порт у Криму. "Це був би дуже хороший, вигідний проект і для України, і для Китаю. Але його учасник з китайського боку одним із перших серед китайських інвесторів заявив, що має серйозні наміри співпрацювати з Україною, тому реалізовувати проекти в окупованій частині він не збирається", - сказав Дьомін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram