ГоловнаЕкономікаБізнес

Конкурс на частоти для 3G-зв'язку заплановано на осінь

Конверсію частот проведуть після того, як будуть видані ліцензії

Конкурс на частоти для 3G-зв'язку заплановано на осінь
Фото: EPA/UPG

Ліцензії на 3G-зв'язок мобільним операторам планують роздати цієї осені.

Про це пише газета "Капитал". За її інформацією, у вівторок Нацкомісія з регулювання зв'язку та інформатизації ухвалила за основу проект постанови, яка дозволить мобільним операторам використовувати необхідні частоти спільно з військовими (зараз їх використовують виключно силовики).

"Це дозволить нам оголосити конкурс одразу після того, як будуть відомі ціна й умови конверсії, не очікуючи її проведення", - пояснила член комісії Олена Уласенко. Отримавши ліцензії, оператори зобов'язані будуть підписати договір з Генштабом про подальше звільнення частот та фінансування цього процесу.

Якщо уряд ухвалить документ, то на підготовчу роботу використання частот за участю військових і Держспецзв'язку знадобиться до чотирьох місяців. Після цього мають оголосити тендери. За словами Звєрєва, можливо, часу знадобиться менше.

Усього на нього виставлять 90 МГц. При цьому пропозиція, цілком імовірно, буде перевищувати попит, оскільки в "МТС Україна" претендують лише на 30 МГц, у life :) - всього на 15 МГц. "Київстар" іще прораховує свої потреби, але вона теж навряд чи буде претендувати на більш ніж 30 МГц.

Пов'язано це з тим, що частину наявних GSM-частот оператори хочуть використовувати вже під наступний етап - 4G.

Нагадаємо, в європейських країнах ліцензії на зв'язок третього покоління почали видавати ще 2000 року. В Україні ж вона є лише в одного оператора - "дочки" "Укртелекому" (оператор "Тримоб").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram