ГоловнаЕкономікаДержава

Каркас нового саркофага на ЧАЕС готовий на 60%

Будівництво виявилося дорожчим, ніж очікувалося, і потребує ще 500 млн євро

Каркас нового саркофага на ЧАЕС готовий на 60%
Фото: moygorod.sumy.ua

Каркас нового безпечного конфайнмента (НБК) над четвертим реактором ЧАЕС готовий приблизно на 60%, заявив заступник глави проекту НБК Віктор Залізецький.

"Якщо взяти металоконструкцію, то вже готово близько 60% від загального обсягу монтажу. Ще багато робіт з обшивки, щодо торцевих стін, відкидних панелей", - цитує його РБК-Україна.

При цьому директор департаменту ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку Вінс Новак заявив, що будівництво саркофага виявилося дорожчим, ніж очікувалося, і на його добудову потрібно знайти додаткові 500 млн євро.

"Ми узгодили додаткові кошти з підрядником. Донори та уряди обізнані з ситуацією з фінансуванням, і вони почали процес для того, щоб забезпечити додаткові кошти. Для повного завершення роботи додаткова сума становитиме близько 500 млн євро", - сказав він.

Представник підрядника, французької компанії Novarka, Ніколя Кай у свою чергу зазначив, що повне завершення проекту очікується в листопаді 2017 року.

Нагадаємо, будівництво нового саркофага на ЧАЕС почалося 26 квітня 2012 року. Тоді заявлялося, що його вартість становитиме 935 млн грн. Значну частину на саркофаг Україна зібрала 2011 року під час Чорнобильської донорської конференції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram