ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром": Якщо Україна погасить борг у розмірі $2 млрд, переговори про ціну за газ продовжать

Наріжний камінь тристоронніх переговорів - ціна на газ

"Газпром": Якщо Україна погасить борг у розмірі $2 млрд, переговори про ціну за газ продовжать
Фото: money.cnn.com

НАК "Нафтогаз України" готова 29 травня погасити 2 млрд дол. боргу перед російським "Газпромом".

Про це за підсумками тристоронньої міністерської зустрічі Україна-ЄС-Росія в Берліні повідомив єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, передає радіо "Эхо Москвы".

Таким чином, за його словами, буде дано чіткий сигнал про ліквідність України.

Еттінгер також зазначив, що після переказу цих грошей 29 травня наступного дня можна продовжувати переговори про ціну на газ.

Він уточнив, що досягнуто певного успіху між Україною та РФ, проте робота ще не завершена. Обидві сторони мають узгодити результат переговорів зі своїми прем'єр-міністрами та президентами.

"Наріжний камінь – ціна у 268,5 долара за тисячу кубів, а з іншого боку - 485 доларів з 1 квітня, і між цими двома цифрами ми будемо вести переговори про нову ціну на газ", - зазначив Еттінгер.

У свою чергу міністр енергетики Росії Олександр Новак повідомив, що Росія готова продовжити переговори з Україною про ціну на газ, якщо Україна погасить $2,5 мільярда боргу до кінця тижня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Новак зазначив, що під час тристоронніх переговорів із міністром енергетики України Юрієм Проданом і Гюнтером Еттінгером були обговорені умови платежу в розмірі $2,5 млрд.

"Ми готові при надходженні платежів продовжувати переговори про ціну", - заявив Новак.

Він наголосив, що ціна визначається контрактом, підписаним 2009 року. "Мова може йти тільки про знижки. Це питання переговорів, що стосуватиметься експортного мита", - сказав російський міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram