ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк: Росія починає газову війну, щоб виправдати "Південний потік"

Україна подасть позов до Стокгольмського арбітражу до кінця травня

Яценюк: Росія починає газову війну, щоб виправдати "Південний потік"
Фото: www.kmu.gov.ua

Росія провокує газову кризу, щоб дискредитувати Україну як транзитну державу та виправдати будівництво "Південного потоку".

Про це йдеться у зверненні прем'єр-міністра Арсенія Яценюка до керівництва Єврокомісії та лідерів держав Євросоюзу, витяги з якого оприлюднила прес-служба Кабміну.

"Нами розпочато переговори з питань безпеки поставок у тристоронньому форматі ЄС - Україна - Російська Федерація. Минулого тижня також відбулася двостороння зустріч голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва та голови правління ВАТ "Газпром" Олексія Міллера. Однак через позицію російської сторони результат досягнутий не був. Крім того, отримана від ВАТ "Газпром" відповідь на передарбітражне повідомлення НАК "Нафтогаз України" свідчить про відмову російської сторони від діалогу", - заявив Яценюк в листі.

Прем'єр вкотре зазначив, що ціна на російський газ для України завищена і не має під собою економічного обґрунтування. "Нафтогаз" готовий купувати його по $ 268,5 за тисячу кубометрів і протягом 10 днів готовий погасити заборгованість перед "Газпромом", якщо її перерахують за цією ціною.

При цьому Яценюк зазначає, що вперта позиція Росії з приводу ціни на газ виключає також можливість здійснення авансових платежів на наступні місяці.

"Змушені констатувати, що у разі відмови Російської Федерації від врегулювання суперечки відповідний позов буде переданий в кінці цього місяця на розгляд в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма. Україна готова до вирішення суперечки в рамках як арбітражного, так і позарбітражного врегулювання", - заявив Яценюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram