ГоловнаЕкономікаБізнес

Українці виступають за відмову від російського газу, - опитування

Більшість готова економити, щоб посилити позиції України в переговорах з РФ

Українці виступають за відмову від російського газу, - опитування
Фото: glavred.info

Більшість українців вважають, що країна повинна скоротити обсяги імпорту російського газу. Про це свідчать дані опитування, проведеного групою "Рейтинг" наприкінці квітня, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

На думку 38% опитаних, Україна повинна повністю відмовитися від закупівель російського газу, ще чверть респондентів підтримують часткову відмову від російського газу настільки, наскільки це можливо. 22% вважають за необхідне зберегти обсяги поставок, але шукати компроміс з Росією щодо ціни на газ. Тільки 3% опитаних вважають, що потрібно зберегти обсяги поставок, виконуючи всі умови Росії, а решта - не визначилися в цьому питанні.

64% респондентів однозначно або швидше готові економити газ, тепло чи електроенергію, якщо будуть впевнені, що це посилить позиції України у відносинах з Росією. 30% однозначно або швидше не готові до цього, 6% не змогли визначитися.

Переважна більшість українців (75%) вважають, що країна платить Росії за газ за ціною, яка є вищою за ринкову. Ринковою ціну за газ вважають 12% опитаних, нижче за ринкову - 1%, 13% - не визначилися з відповіддю.

У питанні про долю української газотранспортної системи 71% опитаних українців висловилися за те, що ГТС повинна залишатися виключно у державній власності України. 4% підтримують її приватизацію з відкритими торгами, 9% вважають необхідним створити консорціум і розподілити власність між РФ, ЄС і Україною, ще 2% - за те, щоб продати ГТС Росії в обмін на низьку ціну на газ. Не визначилися з відповіддю 13% респондентів.

Опитування проводилося 25-30 квітня серед населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонам і типом поселення. Вибіркова сукупність - 2000 респондентів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram