ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна у травні сплатить $2,2 млрд боргу перед "Газпромом"

МВФ прогнозує поступове зниження цін на імпортний газ

Україна у травні сплатить $2,2 млрд боргу перед "Газпромом"
Фото: money.cnn.com

Кредитна програма Міжнародного валютного фонду передбачає, що "Нафтогаз України" у травні придбає в Національного банку $2,16 млрд і до кінця травня сплатить борг перед "Газпромом", накопичений на кінець березня.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

НБУ також муситиме продати "Нафтогазу" ще $1,67 млрд, щоб компанія у вересні погасила свої єврооблігації, випущені під урядові гарантії.

Програма передбачає, що після повернення "Газпрому" $2,2 млрд до кінця року "Нафтогаз" уже не буде накопичувати борги перед "Газпромом". Такі прогнози спираються на припущення, що далі діятиме знижка $100 за тисячу кубометрів, передбачена "харківськими угодами".

У розрахунках для програми закладено зниження ціни імпортного газу для України, зокрема за рахунок реверсних постачань із Європи, до $357 цього року з $371 минулого року і $427 позаторік. Планована ціна газу у 2015-2019 роках, згідно з документом, становить відповідно $385, $366, $354, $347, $341.

Нагадаємо, що з червня Росія переводить Україну на передоплату постачання газу через борг. За оцінками російської сторони, він становить $3,492 млрд. Але ситуація з боргом за квітень неоднозначна, оскільки сторони не можуть зійтися в ціні на газ.

Росія вважає, що скасувала всі знижки на газ і він повинен коштувати для України $485 за тисячу кубометрів, але Україна вирішила оскаржити цю ціну у Стокгольмському арбітражі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram