ГоловнаЕкономікаДержава

Україні потрібна нова індустріалізація, - експерт

У світі йде війна за інвестиції, і бізнес вимагає нової економічної держполітики

Україна повинна створити умови для перетворення нинішньої сировинної економіки у високотехнологічну.

Про це заявив керівник нацпроектів "Технополіс" та "Індустріальні парки" Віктор Кривенко, пишуть "Комментарі".

"Україна повинна припинити дивитися назад і чекати хороших результатів від промисловості позаминулого століття. Нам потрібна нова система цінностей, нові технології, нова індустріалізація. Це відбувається в усьому світі, і саме зараз маємо гарну можливість відійти від домінуючого сировинного минулого у високотехнологічне, висококонкурентне майбутнє", - сказав він.

Представники бізнесу по всій Україні вважають, що в умовах глобальної війни за інвестиції та політики імпортозаміщення Україні не потрібно винаходити велосипед. Досить враховувати міжнародний досвід: головним орієнтиром нової державної економічної політики мають стати створення умов для залучення високотехнологічних інвесторів, забезпечення реального захисту вітчизняного товаровиробника та перемога над корупцією.

"Наші сусіди роблять все від них залежне, щоб збільшити експорт та зменшити імпорт. Технопарки, технополіси, індустріальні парки, особливі економічні виробничі зони - назв багато, але суть одна: у Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини, Туреччини, інших європейських країнах, не кажучи вже про Азію, десятками створюються своєрідні вільні економічні зони. Це території зі спеціальним фіскальним режимом, підведеною інфраструктурою та спрощеним режимом господарювання. Україна також повинна піти цим шляхом" , - сказав Кривенко.

Зазначимо, що у рамках підготовки до Київського міжнародного економічного форуму протягом останніх двох тижнів відбулася низка регіональних круглих столів "Україна 2014. Моделі адаптації та розвитку". Основним завданням зустрічей є "пробудження" представників ділового сектору та стимулювання їх до участі у формуванні державної економічної політики і рівноправного кваліфікованого діалогу з владою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram