ГоловнаЕкономікаБізнес

Російські акціонери ІСД купують вугільну компанію на Кузбасі

Угода може мати політичне забарвлення

Російські акціонери ІСД купують вугільну компанію на Кузбасі
Фото: depo.ua

Російські інвестори, що володіють контрольним пакетом "Індустріального союза Донбасу", збираються купити компанію "Сибвуглемет", яка видобуває вугілля на Кузбасі. Для цього планується залучити кредит у Зовнішекономбанку на $1,8 млрд, пише "Коммерсант" з посиланням на свої джерела.

ІСД - один з найбільших металургійних холдингів України. 2013 року українським підприємствам ІСД знадобилося близько 11 млн тонн вугілля. 50%+2 акції холдингу належать російським інвесторам на чолі з Олександром Катуніним (решта невідомі). Донецький губернатор Сергій Тарута і його бізнес-партнер Олег Мкртчан володіють рештою акцій.

Купівля "Сибвуглемету" може мати економічний сенс: українська металургія залежна від імпорту вугілля з Росії. Але зараз вугілля дешеве, тому учасники ринку багато в чому бачать в угоді політичний фактор - посилення інтеграції крупного підприємства на сході України з російським партнером і аргумент проти можливого обмеження імпорту в Україну вугілля.

Нагадаємо, ІСД об'єднує Алчевський і Дніпровський меткомбінати, "Алчевськкокс", угорський завод ISD Dunaferr і польський ISD Huta Chestochowa.

У "Сибвуглемет" входять шахти "Більшовик", "Антонівська", вугільні компанії "Сибірська" і "Південна", збагачувальні фабрики "Антонівська", "Міжирічинська", видобувна компанія "Межиріччя".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram