ГоловнаЕкономікаФінанси

Центробанк РФ закрив чотири українські банки в Криму

Відповідні рішення ухвалено у зв'язку з невиконанням зобов'язань банків перед вкладниками

Центробанк РФ закрив чотири українські банки в Криму
Центробанк РФ
Фото: EPA/UPG

Центральний банк Росії припинив діяльність відокремлених підрозділів українських ПриватБанку, Всеукраїнського акціонерного банку, банку "Київська Русь" та Імексбанку на території республіки Крим і Севастополя, сказано в прес-релізі банку.

Зазначають, що відповідні рішення ухвалено у зв'язку з невиконанням зобов'язань банків перед вкладниками.

"Припинення діяльності структурних підрозділів... означає заборону здійснення ними на території Республіки Крим і на території міста Севастополя банківських та інших операцій, окрім операцій, пов'язаних із передачею активів і зобов'язань", - пояснює прес-служба ЦБ.

Також у прес-релізі сказано, що рішення ЦБ є підставою для приймання Фондом захисту вкладників вимог за вкладами і здійснення компенсаційних виплат згідно з порядком, установленим законом "Про захист інтересів фізичних осіб, які мають вклади в банках... на території Республіки Крим і на території міста федерального значення Севастополя".

"Рішення про припинення діяльності підрозділів українських банків продиктовано виключно завданнями захисту інтересів вкладників і клієнтів, законні права яких порушено, зокрема внаслідок фактичної зупинки роботи підрозділів цих банків", - йдеться в повідомленні.

Центробанк вказує і на "відсутність перспектив відновлення ними діяльності".

"Іншої можливості забезпечити ефективний захист прав вкладників і клієнтів цих банків, які проживають і здійснюють господарську діяльність на зазначених територіях, окрім припинення діяльності підрозділів банків, не було", - наголошує Центробанк РФ.

Російський регулятор додає, що "цивільно-правові вимоги до зазначених банків, зокрема з боку Фонду захисту вкладників, за потреби розглядатимуть компетентні судові органи згідно із загальновстановленим порядком".

Як повідомляли, Центральний банк Росії пригрозив українським банкам у Криму, які не виконують зобов'язань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram