ГоловнаЕкономікаДержава

Словаччина пропонує розпочати реверс газу в листопаді

Обсяги поставок на першому етапі будуть всього 3 млрд кубометрів на рік

Словаччина пропонує розпочати реверс газу в листопаді
Фото: EPA/UPG

Словаччина запропонувала розпочати реверсні поставки газу через свою територію в Україну з 1 листопада. Україна наполягає на тому, що реверсні поставки газу потрібні вже з липня.

Про це розповів журналістам міністр енергетики і вуглепрому Юрій Продан.

Він також повідомив, що Словаччина готова на першому етапі поставляти тільки 8 млн кубометрів на добу, що відповідає 3 млрд кубометрів на рік. Для України, яка торік імпортувала 28 млрд кубометрів газу, це дуже мало.

Продан сказав, що Україна 15 квітня на зустрічі зі словацькою стороною висловила всі свої пропозиції, вони розглядатимуться Братиславою протягом тижня. Коли буде підписано меморандум про газову співпрацю зі Словаччиною, міністр не сказав.

При цьому Продан підкреслив, що всі варіанти реверсних поставок газу через Словаччину, які зараз розглядаються, є варіантами фізичного реверсу. Газ заходитиме на територію Словаччини і потім розвертатиметься в Україну.

"Газпром" раніше попередив, що "віртуальний" реверс газу може бути незаконним. Така схема передбачає, що газ, призначений європейським споживачам, відбиратиметься Україною безпосередньо з труби. Тобто по суті паливо до ЄС не доходитиме.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram