ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд заборонив Жеваго рити кар'єр біля Кременчука

Проект Біланівського ГЗК опинився під загрозою

Суд заборонив Жеваго рити кар'єр біля Кременчука
Фото: dp.ric.ua

Автозаводський районний суд Кременчука вчора скасував програму розвитку району, яка передбачала будівництво Біланівського гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК) компанією Ferrexpo бізнесмена Костянтина Жеваго.

Як йдеться в постанові суду, цивільний позов про заборону будівництва ГЗК подав житель міста Володимир Риженко, який заявив, що новий рудник загрожує його життю і здоров'ю.

Але рішення суду ще не означає, що схему планування Кременчуцького району скасовано. Суд рекомендує перед ухваленням нової схеми провести широкомасштабні громадські слухання і забезпечити необхідні екологічні експертизи.

Будівництво Біланівського ГЗК уже кілька років супроводжується протестами екологів і місцевих жителів. Вони налаштовані проти Біланівського ГЗК , тому що для реалізації цього проекту необхідно переселити жителів 14 сіл і виділити 20 тис. га родючих земель. До того ж населення побоюється можливого підвищення радіаційного фону.

Біланівський ГЗК засновано в грудні 2009 року компанією Ferrexpo. Передбачалося, що комбінат буде розробляти Біланівське і Галещинське родовища залізних руд. За даними компанії, ресурси руди на цих родовищах становлять 1,7 млрд тонн з умістом заліза 30-32%. Цих запасів досить для 28 років повноцінної роботи кар'єра.

Зараз Ferrexpo обробляє руду на Полтавському та Єристівському ГЗК, розташованих неподалік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram